Plader

Superjeg: Alt er ego

Skrevet af Mikkel Mortensen

Superjeg debuterer med de mest underfundige dansksprogede tekster, der er hørt i løbet af de seneste år, men de gode melodier er desværre i restordre.

Superjeg, der består af sangeren og tekstforfatteren Peter Sommer og guitaristen, programmøren og tangentmusikeren Carsten Valentin Lassen, debuterer med Alt er ego – en alternativ popplade på dansk, der viser, at der er andre end Nikolaj Nørlund og Love Shop, der kan lave dansksproget musik af en forholdsvis høj kvalitet.

Det betyder dog ikke, at man skal forvente sig det helt store af dette album, for så godt er det altså heller ikke, men det indeholder dog to små perler: barometer-hittene “Hen til byen” og det aldeles suveræne “Ultralight”, hvor den vidunderlige Lise Westzynthius (ex-Luksus) er med på gæstevisit. Førstnævnte er en smuk melankolsk sag, og samtidig den eneste sang hvor Peter Sommer tager en smuk falset i brug i omkvædet. Da det virker utroligt godt, kan det undre, at han ikke bruger den noget mere – især fordi Peter Sommer ellers ikke har en specielt god stemme. Han tilhører bestemt kategorien “sangere, der ikke kan synge” – præcis ligesom Nikolaj Nørlund, der både har produceret albummet (sammen med bandet selv) og udgiver albummet på sit eget selskab, Auditorium.

Det er nok også på grund af Nørlund, at Lise Westzynthius låner sin engleagtige røst til åbneren “Ultralight” – en legesyg, smuk og iørefaldende popsang, der virkelig skiller sig ud på et album, hvis resterende sange ellers ikke falder over hinanden for at fange lytterens opmærksomhed. Men der er dog andre gode momenter på Alt er ego, som de afdæmpede “Fodboldkamp” og “Sorgløse superdage”.

Peter Sommers tekster er det mest særegne ved Superjeg, og det kan virkelig mærkes, hvordan han forsøger at sprænge rammerne for lyrik på dansk med sine meget dobbelttydige tekster, der kombinerer det hverdagsagtige med det lyriske, og dét er uden tvivl prisværdigt. At det nogle gange ikke lykkes, er så en anden sag.

Sammen med Peter Sommers stemme er produktionen det svageste ved Alt er ego, da den er ret ensformig, hvilket ikke nødvendigvis er et problem, men det ville dog have gjort indtrykket af pladen mere positivt, hvis Nikolaj Nørlund og Superjeg havde været lidt mere sprælske med hensyn til produktionen, der for det meste er meget stram, og som kunne trænge til lidt flere finurligheder, der kunne matche Peter Sommers sproglige eksperimenter. Endvidere ville det ikke skade, hvis duoen skrev nogle flere gode melodier, da disse ville gøre det nemmere at forelske sig i deres musik.

Til trods for at Alt er ego hverken er revolutionerende eller exceptionelt god, fortjener Superjeg dog ros for at turde at synge på dansk og for Peter Sommers tekster, der er noget af det mest finurlige, jeg har hørt på dansk, siden C.V. Jørgensen sidst gav lyd fra sig, og man kan håbe på, at de vil inspirere andre til at prøve kræfter med alternativ musik på dansk, da vi har alt for få eksponenter inden for den genre.

★★★☆☆☆

Skriv et svar