Plader

Mojo Pinball: Add Eight

Skrevet af Peter Hansen

Det danske band Mojo Pinball har på deres demo Add Eight lavet ét fremragende nummer og syv andre, hvor der i den grad er plads til forbedringer.

Det er sjovt, hvordan nye danske bands tit føler, at de lige skal gøre noget ekstra, når de udgiver en demo. Hvorvidt det er uerfarenhed eller en viden om, at de sløve hoveder på toppen af den danske pladebranche kræver noget ekstra, er der altså nogle gange nogle underlige tvists på demoer, der skal gøre bandet mere interessant. Problemet er bare, at det som regel er mere irriterende end godt.

Tag nu det danske band Mojo Pinball og deres udgivelse Add Eight. På bagsiden kan man, lige over de mikroskopisk printede sangtitler, læse denne smøre:

The content of this booklet consists of 6 issues describing the main procedures in making a rockstar. When followed correctly success should be inevitable.

Og åbner man bookleten, så finder man ganske rigtigt seks råd, der skal følges på vejen til et liv som rockstjerne. Her er alt, lige fra at finde på ekstra navne til takkelisten bagerst i coveret til vigtigheden af kvindetække og usund livsstil. Nu er det ikke, fordi ironien er gået hen over hovedet på mig, og det er da såmænd meget godt fundet på og skrevet af Mojo Pinball. Problemet er bare, at den slags hører hjemme på en hjemmeside. På en demo-CD er det bare irriterende, og ironien ryger lige tilbage i hovedet på bandet selv, når man kan tilføje råd #7 til listen: Lav en liste i jeres cover, hvor I med ironi og sarkasme viser, at I tager afstand til resten af den klichéfyldte rockbranche.

Inden folk begynder at stene over, at det er sjovt som anmeldere tit plaprer løs om alt muligt andet, hvis de ikke har noget at sige om musikken, må vi hellere vende os imod lige netop det.

Add Eight åbner med Conceived, og det er et glimrende nummer, grænsende til det fremragende. Et sted mellem den stille og minimalistiske start, den flotte vokal og den rockede afslutning har man tilgivet Mojo Pinball deres rockstarliste i coveret. Conceived vidner om stor originalitet og musikalsk dygtighed, men desværre kan Mojo Pinball ikke holde niveauet på resten af pladen – nogle steder er de endda ret langt fra. Resten af pladen er egentlig dygtigt spillet, men der er simpelthen hen for langt mellem de gode melodier. Og selv når de har fat i gode melodier, er Mojo Pinball desværre også lidt for gode til at ødelægge deres egne numre.

Men lad os starte med nogle af de ting, der lykkes. Omkvædet i 2.20 (en lækker måde at skrive Second to None på) er dejligt melodisk, men desværre kan resten af sangen ikke rigtigt følge med. I 1945 bliver man efter en lang talesmøre budt på en dejlig åbning på selve sangen, hvor forsanger Sune Busk udbryder: “When I fall again” og viser, at han virkelig synger godt, hvis man skulle være tvivl på det tidspunkt. Uniform er en akustisk og stille sang, som i bund og grund er meget smuk hele vejen igennem. Det bedste nummer efter åbningsnummeret, men desværre virker det lidt malplaceret i forhold til stilen på resten af pladen.

Lige bortset fra Conceived og Uniform lider numrene på Add Eight generelt af et par problemer. Bandet vil for det første vise for meget i hvert nummer, hvilket resulterer i en masse forvirring i stedet for musik.
Dertil kommer, at Add Eight, ligesom så mange andre demoer i øvrigt, ikke er særlig godt produceret. Det skal bandet for så vidt ikke klandres for, men det betyder, at den dynamik, som Mojo Pinball gerne vil lave i flere numre, simpelthen udebliver. Sagt på en anden måde skal man helst kunne høre forskel på de rockede stunder og de stille øjeblikke – kan man ikke det, bliver det en lidt flad fornemmelse. Endelig er otte numre nok at tage munden lidt for fuld, og hvis bandet havde skåret et par stykker fra, havde det bestemt forbedret helhedsindtrykket. Der er simpelthen ikke melodimæssig kvalitet i alle numrene, og der er i dén grad en verden til forskel fra Train Conversation til Conceived.

Det sidstnævnte nummer viser til gengæld også så meget potentiale, at vi nemt kan komme til at høre mere til Mojo Pinball i fremtiden. Det kræver dog, at bandet bliver en hel del mere fokuserede og selektive i deres sangskrivning og så selvfølgelig får en langt bedre produktion næste gang. Også kaldet råd #8 og råd #9 på rockstjernelisten.

★★★☆☆☆

Skriv et svar