Plader

Grand Unified Theory: s.t.

Skrevet af Mathias Askholm

Grand Unified Theory har begået en umiddelbar perle af en plade, der til gengæld for manglende nyskabelse leverer dejlige melodier.

Grand Unified Theory er på papiret et af verdens mest intelligente bands. Bandet består af Jerry Chen, der på debuten spiller guitar, bas og synth samt synger, Diego Montero der spiller bas og guitar, og Julie Macon der spiller trommer. Disse tre musikere er samtidig henholdsvis børnelæge, Ph.D.-studerende og arbejdsløs med forstand på erkendelsesfysik og antropologi; ikke just de beskæftigelser, man forbinder mest med rockverdenen.

Musikken er nu ikke specielt avanceret. De grundlæggende elementer er, meget traditionelt, guitar, bas og trommer, og den måde, disse tre instrumenter kombineres på, kan man fristes til at kalde forholdsvis uoriginal. Grand Unified Theory benytter et typisk element fra indierocken i form af deres hyppige brug af stille-larm-dynamik. Det er hørt rigtigt mange gange før, men Grand Unified Theory formår dog at give musikken en vitalitet og ikke mindst umiddelbar melodiøsitet, der fænger lytteren med det samme.

Selv om Grand Unified Theory trækker meget på vante indierock-elementer, ville det være meget forkert at sige, at deres selvbetitlede debut er et klichépræget og derfor ligegyldigt udspil; det er nærmere modsat. Selv om Grand Unified Theory mange steder lyder lovligt meget som Pavement eller Elliot Smith, formår de i flere sange at skabe en særegen og unik stemning. Sange som den stille “Unclaimed Song #1”, den rebelske “That Beautiful Parade Down Market Street” og den mere støjende “A Good Night’s Rest” beviser Grand Unified Theorys åbenlyse talent for umiddelbare og personlige sange.

Grand Unified Theory har også et åbenlyst talent for gode og meningsfulde tekster. Åbningssangen. “Unclaimed Song #1”, starter med en beskeden passage, hvori Chen forklarer: »I steal all these words from articles of newspapers and daily ads that I’ve never read or do I care about.« Denne åbningsreplik fungerer som en lovende begyndelse til et album, der udmærker sig ved sine underfundige og personlige betragtninger. I løbet af albummet bliver tunge temaer som meningen med succes og markedskulturens forbandelse vendt og gjort til emne for åbenhjertede tekster. I “That Beautiful Parade Down Market Street” stilles der således på intelligent vis spørgsmålstegn ved det at følge strømmen betingelsesløst.

Grand Unified Theory er et band, der på deres debut viser, at de ikke blot følger strømmen. Flere af sangene er stærke indikatorer på et band, der både kan og vil spille musik på deres egne præmisser. En børnelæge, en Ph.D.-studerende og en arbejdsløs med forstand på erkendelsesfysik og antropologi er som sagt ikke de typiske medlemmer af et rockband, men på Grand Unified Theory beviser Jerry Chen, Diego Montero og Julie Macon, at der sagtens kan blive skabt god musik alligevel. Debuten er en velspillet udgivelse, der har sine stærke sider i en umiddelbar melodiøsitet og uvante åbenhjertede og intelligente tekster. De svage sider, som den store afhængighed af idolerne, er noget, der skal arbejdes med, men hvis man glemmer det faktum et øjeblik, er det faktisk en rigtig god debut, Grand Unified Theory her har fået lavet.

★★★★½☆

Skriv et svar