Plader

Finn: Expose Yourself to Lower Education

Skrevet af Camilla Grausen

Et album med folktronica-numre, der spindes omkring den samme formel og ikke byder på den store variation, tvinger ikke armene i vejret.

Enmandsprojektet Finns debutudgivelse, Expose Yourself to Lower Education, indledes af småelektroniske klangflader og stille akustisk guitar, der skaber en behagelig stemning med det korte intronummer “You Will Be Replaced…”. Herefter udgør samme elementer i forening med en sart vokal så godt som resten af albummet. Sporadiske electro-elementer og langstrakte elektroniske lyde samt den klemtende, uprætentiøse guitar ligger til grund for den sarte, men varme musikalske bund under Finns skrøbelige vokal, der papirtynd og i pletvis falset det meste af tiden synger duet med sig selv. Her ligger Finns stemme i to lag, hvor det ene f.eks. udgør en talestemme eller en dybere, doven sangstemme og det andet falsetsangstemmen.

Finn kommer fra Hamburg, og hans debutplade er blot den anden udgivelse på det lille tyske pladeselskab Sunday Service. Ligesom pladeselskabets størrelse ikke er noget at prale af, er Expose Yourself to Lower Education en lille plade. Der er absolut intet storslået ved Finn eller nærværende udgivelse. Finns musik er meget behagelig og rar at lytte til eller at have kørende i baggrunden en sen, stille aften. Men Expose Yourself to Lower Education er meget ensformig; skåret over den grove kam er alle numrene ens.

Man må vente helt til det sjette nummer, “We Define the Superlative”, før der sker noget, der er lidt anderledes end pladens første fem numre, og der kommer lidt klædelig rytme i guitaren. Men denne lille afvigelse fra albummets yderligere tone dysses hurtigt ned igen.

Albummet indledes og afsluttes med samme nummer, det vil sige første nummer afsluttes på sidste skæring, og det virker sådan set fint som en god “indpakning” af albummets numre. Dog hjælper det også med til at understrege ensformigheden, samt at Finn og lytteren ikke har bevæget sig ud af stedet albummet igennem. Derudover er udtrykket så småt, og musikken gør så lidt opmærksom på sig selv, at den meget nemt overses. Og bedre eksponenter inden for genren er til at finde, så derfor bliver Finns debut en noget overflødig udgivelse.

Fordi Expose Yourself to Lower Education er en plade, der er rar at lytte til, og hvis kerne, som alle numrene er opbygget omkring, egentlig er god, er min karakter muligvis en smule hård – især i betragtning af at jeg personligt bestemt ikke vil afvise at lytte til pladen en del gange endnu. Men albummet må jo bedømmes som det, det er: et fuldlængdealbum. Hvis Expose Yourself to Lower Education var kortet ned til en single med en a- og en b-side, ville alle Finns behageligheder og gode idéer komme til deres ret og ikke blive ødelagt af at blive gentaget i 45 minutter. Hvis jeg skulle have anmeldt en sådan single, ville karakteren have været væsentligt bedre, men nu er det jo et helt album, det drejer sig om. Og Finn har ganske enkelt ikke nok materiale til at udfylde Expose Yourself to Lower Education tilfredsstillende.

Lyt til “Like a Radio Antenna”:
[audio:http://finnmusic.com/static/finn_like_a_radio_antenna.mp3]

Lyt til “Sight – And Night – Seeing Information”:
[audio:http://finnmusic.com/static/finn_sight_and_night_seeing_information.mp3]

Lyt til “Moon Rocks”:
[audio:http://finnmusic.com/static/finn_moon_rocks.mp3]

★★½☆☆☆

Skriv et svar