Plader

Mclusky: The Difference between Me and You Is That I’m Not on Fire

Skrevet af Peter Hansen

Med deres tredje udgivelse leverer Mclusky stadig hårdtslående og fængende rockmusik, der ikke skal tages alt for seriøst. Godt, men ikke fremragende.

Mclusky er sådan et band, som man helst ikke vil møde i en mørk gyde. Aggressive guitarflader, skrigeri som kradser dig i øret, og basgange der igen og igen pumper dig i maven. Jo, jo, man er lidt bange for Mclusky – hvad kan de dog ikke finde på? Men det er kun ved første ørekast, for i virkeligheden er der måske ikke så meget at være bange for. Under den hårde overflade finder man nemlig både humor og gode melodier. Og hvis du mødte dem på gaden en mørk aften, ville de i virkeligheden nok nærmere hjælpe dig med at slippe af med de to stive Gallagher-brødre, du har fået på nakken, fordi du ikke ville give dem ret i, at deres band er ’the fucking best in the world.’

Mclusky er heller ikke det bedste band i verden, men det virker nu heller ikke, som om at de stræber efter at være det. De går tilsyneladende snarere efter at underholde deres lyttere og måske kaste dem lidt rundt for sjov. Såfremt det er missionen for Mclusky, så lykkes det i høj grad på The Difference between Me and You Is That I’m Not on Fire – en plade som det er meget svært at sidde stille til.

At vi er i afdelingen for støjende og aggressiv rock’n’roll skal der da heller ikke herske et øjebliks tvivl om. Allerede i åbningsnummeret Without Msg I Am Nothing banker musikken ud af højtalerne i stedet for at sive ud, og i omkvædet skriger forsanger Andrew Falkous: “Everywhere I look is a darkness.”

Tonen er mørk, men samtidig legende, og det er især denne kombination på en bund af hårdtslående rockmusik, der skiller Mclusky fra så mange andre bands. Således også på pladens anden skæring, den glimrende That Man Will Not Hang, men i sang nummer tre venter der en overraskelse – en positiv én af slagsen, vel at mærke.

She Will Only Bring You Happiness er nemlig en langt mere blid og poppet sag, end man nogensinde før har hørt fra Mclusky. Det er noget af den fineste sangskrivning fra gruppen, og den fungerer som lidt af en perle på dette album. Ikke mindst med linjen: “Note to invading aliens / Avoid this town like this town avoided us“.

Efter det blide pust vender Mclusky på stort set resten af albummet tilbage til den mere hårdtslående stil, og det gør de, med et par undtagelser, stadigvæk glimrende. Samlet set er The Difference between Me and You Is That I’m Not on Fire for det meste beskidt og støjende, men i flere momenter er den også melodisk, og bedst af alt bliver der konstant holdt et højt energiniveau, som ikke kan undgå at være fængende som bare fanden.

Et kritikpunkt er, at fordelingen mellem melodi og energi burde havde hældt en smule mere til melodisiden. Det er nemlig en plade, der ryster dig godt og grundigt – dog uden at røre dig synderligt. Som rock’n’roll fungerer det glimrende, men man kunne godt lige have brugt noget mere indlevelse og måske endda seriøsitet, hvis det skulle have været helt oppe at ringe.

★★★★☆☆

Skriv et svar