Plader

Polarforsker: s.t.

I form af fem blide elektroniske lydeksperimenter viser danske Polarforsker, at han er mere end bare et lovende talent – han er allerede værd at lytte til!

Det alias, Peter Bertelsen arbejder under, passer ret godt til den musik, han laver. Det er ikke svært at forestille ham siddende på en station på Nordpolen med drømmende øjne rettet mod vinduet, hvor et tilsyneladende goldt og fladt snelandskab strækker sig i noget, der minder om en uendelighed. Hvis man ikke kigger ordentligt efter, er landskabet tomt og dødt, men koncentrerer man sig, er der pludselig masser af liv – det er en hel lille verden i sig selv, der udspiller sig uden for vinduet.

Når man lytter til Polarforskerens selvudgivne toner, er det heller ikke umuligt at forestille sig, at han gerne har villet fortælle om disse små detaljer, man virkelig må gøre en indsats for at lægge mærke til og forstå.

Men det fandt han lidt sværere, end han først havde forestillet sig. De digte, han forsøgte at skrive, blev ikke rigtig, som han ville have dem, og de erindringer, han forsøgte at skrive ned, var alt andet end vellykkede. Til sidst strøg han helt idéen om, at det skulle udtrykkes i ord, og han bestemte sig for at forsøge med musik i stedet. Det gik dog heller ikke helt som planlagt. Men en dag, da han havde taget sit kæreste eje, nemlig laptop’en, med ud på en af sine utallige ekspeditioner, tabte han den ned i et hul i isen. Da han havde været tilbage efter et net for at fange den igen, var isen frosset til, og han måtte vente helt til næste dag, hvor isen igen smeltede det sted.

Da han næste dag fik fisket computeren op og forsøgte at afspille de lydflader og klange, der stadig bare var idéer, knitrede og skrattede de som aldrig før. Først lød det tilfældigt og forstyrrende, men pludselig slog det ham: Det var lige som, når han kiggede ud på landskabet – man måtte lytte ordentligt efter og give sin fulde opmærksomhed, hvis man ville have noget ud af musikken, men så ville de små detaljer også langsomt komme til syne én efter én og langsomt danne et lille lydlandskab.

Okay, det er måske ikke helt sådan, det hænger sammen, men Polarforskers demo har i hvert fald plantet nogle spændende billeder i mit hoved. Lige fra de små skrattede lyde i starten af Techna Och Maala, der prikker på trommehinderne og spørger: “Kommer du med indenfor?” til den flotte afslutning med Vnkl viser Bertelsen, at han er mere end bare en knægt med hang til elektroniske eksperimenter og en smule potentiale.

Det er bestemt allerede lytteværdigt, og det er imponerende, hvis han kan holde det høje niveau på den næste udgivelse, hvor jeg i hvert fald meget gerne vil med indenfor igen – for det er en hel lille verden i sig selv, der udspiller sig gennem hovedtelefonerne.

Polarforskers udspil kan købes på hans hjemmeside til 30 kroner.

★★★★☆☆

1 kommentar

Skriv et svar