Plader

Barra Head: We Are Your Numbers

Det er stadig mathrockens udfordrende taktarter, der er omdrejningspunktet for danske Barra Head. Her er en plade, der udstråler lyst, vilje og, mest af alt, mod. Med sikre drejninger får bandet det svære til at lyde legende let – og godt! Et stærkt bud på årets danske plade.

Det glorværdige skib ved navn Barra Head har hævet ankeret og er endnu en gang sejlet ud på de turbulente have. Lasten er fyldt med mismod, angst og spekulationer i en unavngiven krigstid. Kaptajnen ved ikke, hvem han kan stole på, men har beordret styrmanden til at holde fast kurs mod en, for alle, ubestemt destination.

We Are Your Numbers er københavnske Barra Heads anden fuldlængde, og den lægger sig i forlængelse af debutudspillet Songs and Departures’ stramme rytmikker og lyrisk komprimerede vagt i gevær-opråb. Hvor debuten præsenterede stærke sange og et band med stort potentiale, fremviser We Are Your Numbers et band, der er modnet og vokset med opgaven og nu står med en samling sange, som er pirrende og bundsolide.

Lad os bevæge os ned på frontdækket af skibet Barra Head og skue mod den fjerne horisont, hvor himlen momentant lyses op i blink, og hvor stilheden til tider, hvis man lytter godt efter, erstattes af smertende skrig. Der er masser på spil i Barra Heads kolde tekstunivers, hvilket på elegant vis lader sig afspejle i musikkens rytmiske kompleksiteter.

Åbningsnummeret Overseas har en lavmælt, nærmest yndig tyngde over sig – en side af Barra Head der er ny, frisk og imødekommende. Arvid Gregersens bas og Jakob Hvitnovs trommer lægger låg på en uro, der snart vil koge over. Mikkel Jes Hansens blide sang beretter om journalisten, der sendes ud til fronten i et land fjernt borte for at forme billeder af den ukendte fjende. I Barra Heads univers er det en begyndelse på det, der skal gå helt galt. Skærmen er gået i sort, og i den fjerne ende er der ikke andet end tavshed. Intensiteten tager til med rytmiske krumspring. Det blide er blevet til det bidske, og hvis man før var i tvivl, kan man nu vide sig absolut sikker på, at man er i selskab med Barra Head.

Varemærket hos Barra Head er stadig de konstant skiftende, udfordrende og ukonventionelle rytmer, hvor man aldrig kan vide sig sikker på, hvor man har bandet. Sikken befrielse det er at have et dansk band, der tør kaste tøjlerne af sig og spurte i de retninger, som de selv lyster. Hvad der er nyt hos Barra Head er, som hørt i åbningsnummeret, afvekslingerne fra det tyste med en udbredende bevægelse over skalaen til det energisk frembrusende. We Are Your Numbers vil mere og kan mere.

Tag blot den fremragende The Discipline of Making Sense, som ikke giver mindre, end hvad titlen lover. På en baggrund af ligefremme trommer kører guitar og bas parløb med separate rytmer. Vi hører om den unavngivne soldat, som kæmper i en krig, han ikke kender til, mod en fjende, han ikke ved, hvem er. Efterhånden som han finder frem til en mening i det absurde, tager sangen til i energi, og fra dette stykke føles det, som om der ingen vej er tilbage. Hvitnov tæsker med hårde, taktfaste slag mod trommerne, mens logikken udpensles: “Anything works if it’s shared / From idea to consequence / The meaningful mess fear creates / You shared the fear and you made sense.” Sangen springer mod et nyt stykke, mens en uudtalelig desperation tager til. Nedbryd, genopbyg, af sted!

Barra Head sejler os gennem en række fortællinger med krig som tematisk og symbolsk baggrund – og med tydelige politiske indikationer.

Spy blander en nærmest funky tæft med mekanisk stramhed, mens vi hører om den upålidelige spion, der er hoppet over på fjendens side, hvor han med løftet næve truer: “I’ll tell on you.” Titelnummeret We Are Your Numbers er en eftertænksom, vuggende sag, der bygger videre på den medrivende sælsomhed, der efterhånden lader sig udbrede over hele pladen. Sangen er helt og aldeles afdæmpet og fungerer halvvejs gennem pladen som et pusterum. Energien er til gengæld skudt i vejret påny i Talking to a Liar, hvor man holdes fast i et jerngreb med fortællinger om forræderi, og Unthinkable er nærmest som en fortolkning af Heart of Darkness (Apocalypse Now til de som ikke er bekendt med Joseph Conrads bog) og lyder som en finurlig blanding af Karate og AC/DC.

Skibet Barra Head vil altid sejle omkring på havene. Det fremmaner noget ængsteligt, der lader sig udspille med en ufravigelig selvsikkerhed. We Are Your Numbers er soundtracket til en politisk og krigerisk dagsorden. Uanset hvor individet befinder sig, kan det vide sig absolut sikker på, at nederlaget er et fastlagt mål. Det kan slå tiden ihjel, mens det kæmper mod det uundgåelige. Og ellers kan det blot vente. Tik tak, enden er nær. We Are Your Numbers er en fremragende plade fra Danmarks p.t. mest interessante band.

★★★★★☆

Skriv et svar