Plader

John Wayne Shot Me: Let Sleeping Monsters Sleep EP

Skrevet af Stine Mogensen

Hollandske John Wayne Shot Me spiller tweepop med ironisk kant. Desværre mangler den en hel del musikalsk substans.

Når man står med deres nye ep i hånden, står det klart, at hollandske John Wayne Shot Me er et yderst modebevidst band. Umiddelbart har de alt det, der skal til for at opnå opmærksomhed på et meget mættet indiemarked: en raslende, ekstremt lofi lyd, en mandlig forsanger med en spæd og lidt falsk stemme og en ditto kvindelig backingvokal samt en heftig, lidt old-school brug af synthesizer; det hele pakket ind i et cd-cover med Commodore 64-grafik og udgivet på et lille belgisk pladeselskab.

Og så har John Wayne Shot Me oven i købet spillet sammen med store fisk såsom Erlend Øye, Daniel Johnston og Grandaddy; sidstnævnte har de også udgivet en single sammen med.

Så ja, John Wayne Shot Me må siges rigtig at have skruen i vandet. Problemerne begynder faktisk først, når man giver sig til at lytte til ep’en, som består af et enkelt selvkomponeret nummer, Let Sleeping Monsters Sleep, samt hele seks covernumre fra meget forskellige bands. En interessant kombination, men det er lidt svært at bedømme, hvad bandet egentlig har at byde på, når det ene originale nummer, man får at gå ud fra, på det nærmeste er mandsopdækket af kopinumre. Men det er så, hvad det er. Det kan jo være et tegn på, at John Wayne Shot Me bare gør tingene på en anderledes måde.

Efter at have hørt Let Sleeping Monsters Sleep en håndfuld gange har jeg dog udformet min egen teori omkring denne bemærkelsesværdige overflod af kopimateriale: “Let Sleeping Monsters Sleep” er ikke noget godt nummer og kan ikke tåle at stå alene. Der er et underligt misforhold mellem nummerets dominerende elementer: den catchy og spøgelsesagtigt larmende orgelintro og forsangeren Thijs van den Broeks svage vokal, som kvæles i en ualmindeligt gumpetung orkestrering med guitar, bas og trommer og med sløve akkordskift, der hurtigt bliver trættende at høre på.

Derpå følger de seks kopinumre så, hvoraf de fleste heldigvis er med til at hæve ep’ens skrantende startniveau op til noget mere lytteværdigt. Specielt skal bandets kuldslåede udgave af Destiny’s Child-hittet “Survivor” fremhæves. Dette cover ligger faktisk pænt i kategori med Flaming Lips’ fænomenale version af Kylie Minogues disko-dasko-traver “Can’t Get You out of My Head” – uden yderligere sammenligning i øvrigt. Også i Jonathan Richmans “I’m a Little Dinosaur” fungerer John Wayne Shot Mes naive tone ret godt.

Men de vellykkede, ja næsten finurlige, kopinumre er ikke nok til at tage stikket hjem for bandet. Man er godt klar over, hvor John Wayne Shot Me vil hen med deres udfoldelser, nemlig at lave skramlende og let indiepop med et nuttet og ironisk twist. Og de spiller da også på alle tweepoppens strenge; det bliver faktisk så twee’et (hvis det da er et ord), at de fleste andre bands inden for denne genre højst sandsynligt spontant ville begynde at bløde ud af ørerne, hvis de hørte det.

Problemet er, at John Wayne Shot Me, frem for at være nyskabende og kigge indad, i stedet trækker lånte musikalske udtryk så langt ud, at det bliver for meget. Og det er bare for nemt for et band, der tydeligvis gerne vil fremstå som originale, på det nærmeste at basere en ep på covernumre. Projektet virker med andre ord lidt kalkuleret. Den blaserte vi-spiller-musik-med-legetøj-fra-Happy-Meals-attitude kommer aldrig rigtig til at fungere for John Wayne Shot Me, og deres kreative krumspring virker mest af alt som fyld, der skal skjule, at det musikalske halter en del. Snarere end en oplevelse af fin ironi får man en fornemmelse af at overvære en musiktime i mellemskolen.

Nu skorter musikhistorien som bekendt ikke på bands, der trods manglende formelle musikalske færdigheder har lavet absolut glimrende og nogen gange ligefrem store ting. Tricket må være at bruge de midler, man har, til at skabe noget unikt. Dette trick mestrer John Wayne Shot Me altså ikke helt endnu, men måske de lærer det en dag?

★★☆☆☆☆

Lyt til “Let Sleeping Monsters Sleep”:
[audio:http://www.johnwayneshotme.nl/john_wayne_shot_me-let_sleeping_monsters_sleep.mp3]

Skriv et svar