Interview

Den smertefrie to’er

Anmelderroserne spirer helt uden hæmninger omkring Figurines og deres nye album, Skeleton. I anledning af udgivelsen har Undertoner mødt forsanger Christian Hjelm til en snak om forandringer, forventninger og mærkater.

Det er to år siden, at Figurines udsendte deres debutalbum Shake a Mountain, der med herlig og legesyg indierock var det perfekte soundtrack til en solrig sommer og slog benene væk under de fleste anmeldere. Nu er de fire drenge fra Nordjylland rykket til København og er parate med opfølgeren Skeleton.
Undertoner satte Christian Hjelm (sanger og guitarist) i stævne, i hvad man må kalde Figurines’ hovedkvarter: en lille lejlighed på kanten mellem Nørrebro og Nordvest, som Christian deler med Claus, der også er guitarist i bandet.

Det dystre kom snigende
Christian er godt tilfreds med den nye plade, Skeleton. Sammenlignet med Shake a Mountain er der nemlig sket en del.
“Man kan som lytter forvente en bedre produceret plade, hvor der er kælet mere for detaljerne. Den indeholder mere variation, fordi der er arbejdet mere med hver enkelt sang, hvorimod Shake a Mountain var et mere samlet udtryk. Hver sang har sin egen individualitet på Skeleton.”
Sangene er da også skrevet gennem lang tid, og flere af dem er helt tilbage fra dengang, da bandet boede i Aalborg for flere år siden, hvilket ifølge Christian har været med til at skabe større variation på pladen.

Stemningen på pladen er mørkere end på debutpladen. Christian forklarer imidlertid, at det ikke er noget, bandet har været bevidste om under indspilningerne. “Det er faktisk først bagefter, at det er gået op for os. Men da vi så lyttede til pladen, tænkte vi: ’Okay, dét her lyder faktisk lidt ondt.’”
Christian mener dog, at man skal passe på med at sætte pladen i bås. Sammenlignet med debutalbummet er Skeleton måske mere mørk, men den indeholder også optimisme og stille sange. “Det er en slags tvivl, hvor der er noget mørkt, og alligevel er der også noget optimistisk. Altså en sjov blanding.”

“Vi vidste, vi kunne lave en meget bedre plade”
Den nye titel Skeleton kan umiddelbart virke lidt pudsig, hvilket Christian er bevidst om: “Den er god til at få folk til at studse lidt over, hvilke betydninger der kan ligge i den.”
Der er dog ikke nogen dybere historie bag titlen: “Jeg fremlagde den egentlig bare for de andre til en fest, og vi havde svært ved at se, om det fungerede, og derfor blev den brugt som arbejdstitel. I starten syntes vores trommeslager faktisk, at den var noget lort, men som sangene tog form passede titlen egentlig meget godt.”

Ofte bliver der talt om ’den svære toer’, når et band opnår succes med deres debut. Det er dog ikke noget, Figurines har følt sig presset af: “Det har været smertefrit. Og det er gået virkeligt stille og roligt, så der har ikke været nogen nedture. Det har heller ikke været så svært, da vi viste, at vi kunne lave en plade, som var meget bedre end Shake a Mountain.”

Jordbundne forhåbninger
Shake a Mountain blev udgivet på det lille kvalitetsbevidste pladeselskab Morningside Records som selskabets allerførste rigtige album. Derfor var det heller ikke de store forventninger, der prægede udgivelsen. “Jeg kan huske, at vi snakkede om, at hvis den solgte 250, ville den løbe rundt. Dette bærer pladen også præg af. Den er sådan lidt low-budget og hyggelig.”

Det blev dog til væsentligt mere end 250 solgte plader, men det får nu ikke Christian til at sætte højtstræbende mål for, hvad Figurines vil opnå med Skeleton:
“Forventningen er, at vi kommer et skridt op. At vi vinder lidt mere terræn i udlandet. At der kommer lidt flere lande med på vognen. Vi kan lide at bygge op og tage det stille og roligt. Og på den tredje plade vil det blive til endnu mere.”
Hvis man kigger længere ud i fremtiden, har Christian også ydmyge drømme i forhold til at kunne leve af musikken: “En drøm vil selvfølgelig være bare at få det til at køre rundt. Altså ikke nødvendigvis en stor villa på strandvejen. Bare at man kunne bo her,” siger han og kigger sig rundt i lejligheden for med et lille grin at tilføje: “Måske en lille smule mere.”

Rent musikalsk mener Christian heller ikke, at Figurines har toppet endnu. “Der er stadig nogle ting, som kan gøres bedre. Og dét er en god følelse. For hvis jeg følte, at det var perfekt, ville der ikke rigtig være så meget mere at gøre. Om vi egentlig kan gøre det bedre, ved jeg ikke, men at have følelsen er vigtigt.”

“Vi er nærmest en familie”
Et mærkat, der ofte er blevet klistret på Figurines, er, at de har en udpræget ikke-dansk lyd. Christian har dog lidt svært ved selv at beskrive, hvor Figurines står i det musikalske landskab. “Sådan er det med interviews. Man skal karakterisere sig selv. Det er utroligt svært, for vi har aldrig stået og tænkt: ’Hey, nu lyder vi bare vildt udenlandske … eller vildt danske.’ Vi har kendt hinanden, siden vi var ret unge, og vi har aldrig tænkt på, hvilket slags band vi er. Det lader vi andre om at finde ud.”

Et andet stempel, som Figurines har ofte fået, er, at de befinder sig i et særdeles nært musikalsk slægtskab med amerikanske indiebands som Built to Spill og specielt Modest Mouse. “Det er aldrig blevet brugt som en negativ ting. Men jeg fryder mig alligevel, hver gang jeg læser noget, hvor de ikke er nævnt.”
Christian finder det egentlig heller ikke unaturligt, at disse mærkater havner på debuterende bands, da de jo ikke er så bekendte endnu. “Jeg tror automatisk, at det vil ske i mindre grad, efterhånden som vi udgiver mere.”

Ud over musikken, som Christian betegner som et fristed, hvor man kan tage hen og være sig selv, betyder samværet og kammeratskabet meget i gruppen. “Vi hænger også meget ud privat. Fester meget sammen. Vi er nærmest en familie. Seriøsiteten og engagementet skal selvfølgelig også være der, men det sociale er også vigtigt for lysten.” Efter udgivelsen af Skeleton får medlemmerne i Figurines rig mulighed for at tilbringe tid sammen, hvilket Christian ser frem til. De drager nemlig på en turné, der først fører dem gennem Danmark og siden rundt i Tyskland.
Turen sydpå skyldes blandt andet, at debutpladen bevægede sig ud over landets grænser: “Nu har vi fået den udgivet i Tyskland, Østrig og Schweiz. I dag er det utroligt at tænke på, hvor mange døre den har åbnet for os.”
Nu er Skeleton klar til åbne endnu flere.

Skriv et svar