Plader

Heartbreak Disco: Photograph of You, Me & the Plague

Efter et par demoer og EP’er er de danske indierockere Heartbreak Disco endelig klar med deres debut Photograph of You, Me & the Plague. Godt for dem. Og os.

Heartbreak Disco er et af de nyere skud på stammen af attitudefulde rockbands, som har ladet sig inspirere af den amerikanske indie-scene. Trioen lægger nu heller ikke skjul på deres oversøiske forbilleder, og selvom der egentlig til tider sniger sig et par Cure-associationer ind, lugter udgivelsen en lille smule af Death Cab for Cutie- og Sonic Youth-deja-vu’er.

Photograph of You, Me & the Plague er udgivet på det nystartede undergrundsselskab Schumacher Rec, og pladen er en overvejende iørefaldende og festlig udgivelse, der svinger om sig med fængende melodier, alternativ pop og lejlighedsvise støjende udladninger. Og selvom alt dette samt deres åbenlyse inspiration lyder en smule for velkendt og brugt, er Heartbreak Discos stærkeste side alligevel deres talent for at give lytteren noget andet, end der forventes – specielt hvad angår den generelle dynamik.

Første skæring (og et af pladens bedste numre) er “Trigger”, der indledes med sammensmeltende, melankolske guitar- og basriff, som et øjeblik efter får selskab af markante trommer, hvorefter der pludselig glides over i overraskende og gribende festlighed med pletvise vokale inspirationer fra engelsk britpop. Skiftet fungerer rigtig godt; dog er den lidt skizofrene vaklen mellem amerikansk og engelsk udtale en smule distraherende.

De fængende toner fortsætter i singleudspillet “World Shake”, der bliver båret af Weezer-lignende guitarrundgange og lækre oktav-korstemmer. På trods af stort melodimæssigt hit-potentiale bærer nummeret præg af en lidt for kliché-præget tekst: »When the world is shaking, when your heart is breaking, wake up now, the light won’t last forever.«

Det er dog ikke til at overse bandets åbenlyse talent for at skabe hjerneroterende melodier, der sætter sig næsten irriterende godt fast. Heartbreak Disco kæler kreativt for detaljerne, og især det fantastiske 80’er-synthede støjrock-nummer “Ice Floes” illustrerer gruppens sans for at skabe instrumentale, musikalske ’lige-i-skabet’-virkemidler.

Alligevel kan det være lidt svært at greje, hvad Heartbreak Disco søger. Pladen svæver over lidt for mange forskellige genrer, og især overgangene fra american collegerock-lignende brudstykker til engelsk-affekteret indierock forekommer en anelse forvirrende. De mere nedtonede numre som “You Got a Rope” og “Lost Tornadoes” bliver en smule for langtrukne, og man savner lidt mere opfindsom sprælskhed og en stærkere vokal. Udgivelsen lider nemlig generelt under Troels Mynsters uskolede og ikke særligt gennemslagskraftige stemme, der desværre har en tendens til at forsvinde og miste sin værdi i lydbilledet.

På trods af dette er Photograph of You, Me & the Plague i det store hele en ganske lovende debut, og Heartbreak Disco formår at opbygge klimakser og forvandle fængende popmelodier til uventet, energisk, svævende støjrock. Trioen tør eksperimentere, og pladen udtrykker en sær form for gennemarbejdet spontanitet, hvor de grænsesøgende fiflerier aldrig virker overflødige.

Så der er ikke langt igen. Får Heartbreak Disco først slået fast, hvad det egentlig er, de vil udtrykke og afspejle, nærmer vi os et meget godt fundament for fremtidig succes.

★★★★☆☆

Skriv et svar