Plader

Pernice Brothers: Discover a Lovelier You

Der er mange velkomponerede britisk-inspirerede popsange på dette album, der trods et par fejlskud holder et ganske pænt niveau. Der er utallige referencer i musikken, og spørgsmålet er, om Pernice Brothers får kludetæppet til at varme. Svaret må være: delvist.

Godt nok er Pernice Brothers fra Guds eget land, men deres musik lyder som suppe kogt på Manchester-sound. Numrene på Discover a Lovelier You bærer præg af utallige referencer, der blandes sammen af sangskriver Joe Pernice. Albummet flyder med liflige popmelodier, som åbner sig og giver lytteren hints om noget, man har hørt før.
De mange ledetråde kan give en negativ effekt, og umiddelbart kan man tænke, at det er plagiat af Lightning Seeds eller Morrissey, men sangene indeholder noget særegent og melankolsk, som står godt til popelementerne. Trods de vokale og kompositoriske ligheder formår Pernice Brothers at kombinere melodi og tekst på en ganske interessant måde, så varmen fra melodierne står i skærende kontrast til tekstuniverset, der både består af fortvivlelse og håbet om noget bedre.

Albummets fejlskud består først og fremmest af det instumentale titelnummer, der er intetsigende og virker forceret. Der er ingen åbenlys sammenhæng mellem de lette vokalmelodier og de lydflader, som præger det instrumentale nummer.
Derudover slipper Joe Pernice til tider ikke specielt heldigt af sted med sin lyse og milde vokal, der desværre drukner lidt i de elektroniske virkemidler – synths og keys – som Pernice Brothers gør brug af.

Men indledningen fejler intet. Tværtimod er There Goes the Sun en rigtig god indledning på en række popnumre, der hylder den gode melodi og de melankolske tanker ved hjælp af spredt tamburin og lag af synth-lyde.
Saddest Quo er pladens eneste eksempel på bandets fortid som alt-country ensemble (Scud Mountain Boys). Kompositionen er tydelig country- og guitarbaseret med iørefaldende mundharpe tilført den twistede Joe Pernice-oneliner “There´s a trainwreck picking up survivors from a planecrash on the TV.

Snow er som hentet fra Stone Roses med både britisk vokal og typisk guitarflader, ligsom Eels popper op på nethinden, når der åbnes for Sell Your Hair, der med sin sløve guitar, klokkespil og drevne vokal lyder som noget, der er optaget i en rygerkupé – på den gode måde.
Fremhæves bør også numrene Amazing Glow og Red Desert.
Førstnævnte er forbandet velkomponeret med et omkvæd, der ligger lige til højrebenet. Perfekt pop med flerstemmig la-la-la-la og en guitar, der lyder, som om en engel har stemt den.
Red Desert er mere kompleks i arrangementet, men stadigvæk fyldt med vellyd. Joe Pernices vokal fylder mere med en anelse rumklang og falset, og selv om nummeret umiddelbart virker stillestående og konformt, drager de fine guitarflader og lavmælte trommer, der fint er mixet med bidder af en monolog.

Højdepunktet må dog være Pisshole in the Snow, der trods den lidt latrinære titel viser sig at være et fremragende elektro-akustisk nummer med guitar og klokkespil tilført et par elektroniske virkemidler. Joe Pernices vokal står knivskarpt og alligevel melankolsk. Kærlighedsvisen sætter sig for alvor på nethinden, selv om poppen er lagt på hylden for en stund.

Discover a Lovelier You er en plade for dem, der ynder poppens fine og nænsomme instrumentering, men samtidig godt vil have tyngde i lyrikken.
Pladen trækker som nævnt på en masse referencer, hvilket har sine fordele og ulemper, men den mere åbenlyse tilgang af elektroniske virkemidler giver sounden et frisk pust og åbner nye indgange til genren, som viser sig efter flere gennemlytninger.
Plagiat eller ej, så formår Pernice Brothers at sammensætte nogle rigtig gode melodier, der fortsætter stilen fra forrige album Your, Mine & Yours.

★★★★☆☆

Skriv et svar