Plader

Why?: Sanddollars EP

Skrevet af Rasmus Junge

Anticon plejer at være synonym med alternativ hiphop, men på seneste udspil fra selskabet med trioen Why? skal man have den store lup frem for at finde den afroamerikanske inspiration. Til gengæld er der charmerende folkpop for alle pengene.

Selv om man måske nok efterhånden burde vide bedre, så er det svært ikke at have visse forventninger, når man sidder med en ny Anticon-udgivelse i hånden. For uden at gøre det amerikanske selskab og musikerkollektivs indflydelse og betydning større end den er, må man sige, at det siden opstarten i 1998 har præsteret en række fremragende og ofte nyskabende udgivelser, der musikalsk placerer sig et sært og særligt sted imellem old school hiphop, skramlet rock, psychedelica, postrock og electronica.

Derfor sad undertegnede da også med visse forhåbninger om et alternativt og eksperimenterende bekendtskab i mødet med den seneste udgivelse fra blegfis-trioen Why?.
Ikke desto mindre – og temmelig overraskende – glimrer specielt hiphoppen bortset fra lidt stedvis snøvlerap ved sit så godt som totale fravær på Sanddollars EP.

Derimod er der masser af dårligt stemt guitar, slendrende klaverakkorder, løse trommer og naivistisk, flerstemmig sang på alle otte uprætentiøse skæringer, der genremæssigt og kompositorisk læner sig op ad alternativ, amerikansk indie rock og sløset folk pop, og bortset fra det indledende chok over albummets ligefremme genremæssige gennemskuelighed er det faktisk småt med overraskelserne. Summen af dette giver et flimrende og en anelse forvirrende førstehåndsindtryk. Til gengæld springer ep’en efter et par gennemlytninger ud som en fin og relativt afrundet, lille appetitvækker for trioens kommende september-fuldlængde Elephant Eyelash.

Skævt slingrende og langsomt snøvlende folder kompositioner som “Miss Ohio’s Nameless”, “Sick 2 Think” og “Vice Principal” sig ud som småsyrede, gennemcharmerende, white trash-popperler, der hver for sig lever op til Anticons grundlæggende krav om nytænkning af hiphoppens rammer og frem for alt: gøre det personligt – uden i øvrigt på nogen måde at referere til hiphop!

Om dette greb på nogen vis kan kvalificere sig til at komme i nærheden af hip hop-kategorien, er yderst tvivlsomt. Og på den måde fik Anticon så iøvrigt endnu en gang taget fusen på mig… Uanset hvad, så er Why? på dette underspillede mellemspil et behageligt og underholdende musikalsk bekendtskab – lokaliseret et mystisk og magisk sted imellem tilbagelænet lejrbålssang og en ordentlig sommerkoger – som undertegnede gerne aflægger visit i fremtiden. Hiphop eller ej.

★★★★☆☆

Skriv et svar