Nyheder

DJ præsenterer cut up-teknikkens historie

De seneste år har eksempelvis P3 været med til at bringe begrebet mash-up (også kendt som bastard-pop) frem i rampelyset.

Men idéen med at sætte uafhængige numre sammen og skabe en ny sammenhæng er på ingen måde ny. Grundlaget blev lagt for mere end 50 år siden af medlemmerne af den såkaldte musique concrète-bølge, blandt
andre franskmændene Pierre Henry og Pierre Schaeffer, der optog dagligdagens lyde så som tøffende damplokomotiver og arrangerede dem i rytmiske mønstre.

“Ja-ja,” tænker visse læsere sikkert, “og hvad er så nyheden?” Jo, altså: Det interessante ved at bringe mash-up på banen nu er, at den engelske cut up-ekvilibrist Strictly Kev (også kendt som DJ Food) har samlet en slags historisk introduktion til mash-up.
I det timelange set Raiding the 20th Century præsenterer Strictly Kev såvel de tidligste skridt på vejen som de nyeste eksempler på mash-up. Hele collagen kan hentes gratis her.

Tracklisten er så ustyrligt lang, at vi ikke orker at præsentere den her – og faktisk kan det også anbefales at høre det hele igennem uden trackliste, så man kan sidde og gætte sig lidt frem til, hvad man hører. Under alle omstændigheder er det en anbefalelsesværdig omgang musikhistorisk undervisning.

Om skribenten

Mikkel Arre

Biografi: Der skete noget, da jeg hørte Oasis' What's the Story... Jeg kan ikke forklare, hvordan traditionalistisk rock kan give intens lyst til at begynde at høre drum'n'bass og alskens anden electronica. Men sådan gik det, da jeg var 12-13 år gammel. Katalysatoren var P3: Det Elektriske Barometer, Thomas Knaks fredagsprogrammer og for længst hedengangne Beat.
Engang skrev jeg for Murmur. Så skrev jeg for Undertoner i 10 år plus det løse. Nu skriver jeg mestendels for fagbevægelsen.

Fem favoritalbums:
Stars of the Lid: The Tired Sounds of... Hood: Cold House Modest Mouse: The Moon & Antarctica Autechre: Peel Session Steve Reich: Music for 18 Musicians

1 kommentar

Skriv et svar