Interview

Why? – Hamrende umusikalsk

Der er sket en hel del rent musikalsk for Yoni Wolf fra hans tid i cLOUDDEAD over soloalbummet som Why?, Oaklandazulasylum, til dette års bandalbum Elephant Eyelash. Men musikken betyder mindre for Yoni Wolf end ordene. Derfor anser han sig heller ikke sig selv for at være musiker.

Engang var Why? synonym med personen Jonathan Wolf – eller Yoni, som han kalder sig selv. Selv om Why? nu har flere medlemmer ud over Yoni, er det stadig ham, der er den primære drivkraft i bandet. Yoni har tidligere som enmandsbandet Why? lavet albummet Oaklandazulasylum, men han savnede nogen at spille sammen med.

“Jeg har altid gerne ville spille sammen med andre for at få en øjeblikkelig fornemmelse af den kreative proces,” fortæller Yoni. Alene optog han spor efter spor, og så var det svært at få et overblik, før det endelige nummer var færdigt. Selv efter Why? blev et band, har det stadig været svært at arbejde som et band. “Elephant Eyelash blev stadig optaget som mine andre soloalbum.

Processen var stadig meget mere orienteret mod at optage end mod at spille. Men næste gang vil jeg arbejde med bandet, inden vi går i studiet,” forklarer Yoni.

Den uskyldige proces er forsvundet
Det er ikke fremmed for Yoni at arbejde sammen med andre – det gjorde han sammen med Dose One og odd nosdam i cLOUDDEAD og sammen med Andrew Broder i Hymie’s Basement. Men der var det alligevel anderledes og ikke rigtige bands – mere en slags kollektiver, hvor medlemmerne optog tingene sammen, men ikke komponerede sammen i en kreativ proces.
Mens Yoni sammen med resten af cLOUDDEAD indspillede albummet Ten, arbejdede han også på sit soloalbum Oaklandazulasylum. Men han har aldrig følt, at han skulle fordele sin kreativitet og sine ideer mellem de forskellige, musikalske projekter.

“På det tidspunkt havde jeg forskellige tekster i min notesbog, som kunne have endt på Ten, men som endte på Oaklandazulasylum,” forklarer Yoni og fortsætter: “Jeg prøvede at finde tekster, som passede med de andre temaer på albummene, men det var ofte ganske tilfældigt. Teksterne på Hymie’s Basement var de tekster, som var til overs efter de to andre album.”

Med Elephant Eyelash var det anderledes, og for første gang skrev Yoni numre og tekster, som han vidste ville ende på Elephant Eyelash. “Det er nok den arbejdsproces, som bliver det normale i fremtiden,” siger Yoni, mens han tilføjer, at det egentlig er synd, at den mere uskyldige proces, hvor man bare skriver numre til sig selv og gør det af lyst, og ikke fordi der skal laves numre til et album, er forsvundet. Men han føler, det er umuligt at vende tilbage til den proces. “Selv om det gamle materiale har noget frisk og umiddelbart over sig, så er det bare ikke muligt,” smiler Yoni.

Musikken er bare et middel
Der er sket en hel del for Yonis musikalske output fra den post-industrielle hiphop i cLOUDDEAD over legesygen og eklekticismen på soloalbummet Oaklandazulasylum til det mere rockorienterede og fokuserede udtryk på Elephant Eyelash. Men sjovt nok er det ikke noget, Yoni spekulerer specielt over. For ham er ordene langt vigtigere end musikken, og musikken er bare et middel til at levere budskabet.

“Musikken kan få folk til at huske ordene bedre, end hvis ordene bare blev sagt,” fortæller han. “Musikken er den skefuld sukker, som får ordene til at glide ned og sidde fast i hovedet.”

Med ordene som det vigtigste for Yoni kan det ikke komme som en overraskelse, at han ikke anser sig selv for at være en musiker. Selv om han har idéer til, hvordan ordene kan blive ledsaget af musik, er en af fordelene ved, at Why? nu er et band med fire personer i stedet for et enmandsband, at musikken får bedre betingelser. “Jeg har lært at spille musik, uden at jeg egentlig kan overhovedet. Men med mine venner i bandet, kan jeg forklare dem, hvad jeg vil have.” Det giver Yoni den fordel, at i stedet for at han bruger flere dage på at spille noget bestemt, kan han bede en af de andre i Why? om at spille det, og så tager det kun fem minutter.

Det perfekte match
Selv om ord er vigtige for Yoni, begynder et nummer ikke altid med at ordene kommer først. Processen med at få sat de rigtige ord sammen med den rigtige musik er en mere omstændelig proces, som Yoni hverken som soloartist eller sammen med bandet har en fast måde at gøre på. “Nogle gange skaber jeg musikken omkring en tekst, jeg har liggende ved klaveret. Men det kan også være en linie i et digt, som jeg langsomt begynder at synge, og så videreudvikler jeg melodien senere på en eller anden måde.”

Elephant Eyelash er der også numre, som er lavet med andre bandmedlemmer. Melodien til afslutningsnummeret Light Leaves havde multi-instrumentalisten Dough McDiarmid en dag med over til Yoni. “Mens han spillede riffet, kiggede jeg i en bog med nogle af mine digte, og pludselig kunne jeg se, at riffets rytme passede med digtets ord,” smiler Yoni.
Og det var ikke blot rytmen, men også følelsen af riffet og ordene, som passede suverænt sammen. Den måde at finde frem til det perfekte match mellem ord og musik på er forholdsvis ny for Yoni, men han håber, det bliver mere almindeligt i fremtiden sammen med resten af bandmedlemmerne i Why?.

Skriv et svar