Plader

Mojave 3: Puzzles Like You

Skrevet af Erik Bendix

3/4 af britiske Mojave 3 har en fortid i det legendariske shoegazerband Slowdive. Kvartettens femte udgivelse markerer en skillevej for dem, idet musikken ikke længere er så udpræget melankolsk. Dette er i stedet en rigtig sommerplade. En overraskende udvikling, der oven i købet fungerer fortræffeligt.

Britiske Mojave 3 er langt fra et nyt fænomen. Orkestret ledes af Neil Halstead, der (i lighed med de to af sine tre bandkollegaer) har en fortid i det indflydelsesrige shoegazer-outfit Slowdive. Puzzles Like You er titlen på orkestrets femte udspil. Allerede ved første gennemlytning er man klar over, at der her er tale om en decideret sommerudgivelse. Lutter positive vibes, der frembringer en serie af mentale billeder – oftest associeret med en eller anden form for strand. Tonen er med andre ord ubetinget lys, hvilket passer glimrende til denne varme årstid.

Således markerer Puzzles Like You et skift for englænderne. Væk er den drømmende lyd, der karakteriserede hedengangne Slowdive. Den melankolske country-inspiration, der i høj grad prægede de tidligere Mojave 3-udgivelser, er ligeledes kraftigt minimeret – og det står krystalklart, at det er et nødvendigt og ikke mindst ekstremt vellykket skridt, Halstead & co. her har taget.

Med undtagelse af det sjaskede, røvballerockende åbningsnummer, som man gør klogt i at glemme alt om, er der tale om alternativ powerpop af højeste karat. Allerede den anden sang, der er titelnummeret, får én til at tilgive åbningssmutteren: “Puzzles Like You” er ligeledes inspireret af 50’erne og 60’erne. Forskellen er, at nummeret fungerer. Balladen blandes med det mere støjende, der sikrer nummeret en vis musikalsk nerve.

Nu da musklerne er varme, er Mojave 3 i stand til at yde en toppræstation. Samtlige af de resterende numre er simpelthen fremragende. Fra det energiske “Breaking the Ice” til det stille “Most Days”. Fra det countryinspirerede “Big Star Baby” til det støjende indierock-nummer “To Hold Your Tiny Shoes”. Mojave 3 favner det hele på denne udgivelse og beviser, at mange år på bagen overhovedet ikke er et problem for kreativiteten.

Ud over åbningsnummeret er det i det hele taget svært at sætte fingre på Puzzles Like You. Alle plader har naturligvis områder, der kunne være bedre. Et muligt kritikpunkt kunne være, at denne plade i så høj grad henvender sig til sommerpublikummet. Men om det i virkeligheden er så skidt, må være op til den enkelte lytter. De fleste plader henvender sig jo til en bestemt følelse eller en bestemt årstid.

Med Neil Halsteads voksende succes som solokunstner kunne man godt forestille sig, at Mojave 3 kunne indtage en musikalsk andenplads hos forsangeren. Hvis dette er tilfældet, må man sige, at det skjules godt. Dette er ikke lyden af et orkester på vej ned. Dette er lyden af et orkester, der til stadighed formår at udfordre og forny sig selv – en nødvendig evne efter mange års samspil.

Puzzles Like You revolutionerer dog ikke rockbranchen. Pladen vil henrykke gamle fans og blot åbne døren for enkelte nye. Dette gør overhovedet ikke noget, da en af orkestrets største charmer er dets nichestatus. Nogen gange kræves der nemlig relativ ubemærkethed for, at noget kan vise sit fulde potentiale.

★★★★★☆

Skriv et svar