Plader

The Paper Chase: Now You Are One of Us

Skrevet af Mathias Askholm

The Paper Chase tilbage i storform – mere rablende end nogen sinde. Deres musik er stadigvæk fyldt med gode melodier gemt væk mellem skæve og til tider skræmmende indfald. Now You Are One of Us er indierockens svar på syre – jeg tror, jeg er afhængig.

Jeg lagde hovedtelefonerne fra mig efter første gennemlytning af Now You Are One of Us. Det var ikke meget, jeg havde fået med af det kaos af indtryk, der er gemt på denne cd, men en ting stod lysende klart: “The Paper Chase er jo rablende sindssyge!”

Skizofreni: En sygdom i hjernen, der giver ændringer i tanker og adfærd. Sygdommen kan være præget af perioder, hvor man er ude af stand til at skelne mellem virkelighed og egne forestillinger.

Det hele begynder ellers så tilforladeligt. Lidt som en dårlig gyser. Man ved godt, at der kommer til at ske noget uhyggeligt; man ved, at en sindssyg morder er på spil – men man ved også, at det hele bare er en film. Det er ikke virkelighed.

Men på dette fjerde album fra The Paper Chase er intet, hvad det giver sig ud for. Som lytter dratter man ned i et univers af desperation, død og dominans. Now You Are One of Us er en gyser, hvor den ene bizarre historie afløser den anden.

Just som man har konstateret, at den mørke hjerne bag The Paper Chase, John Congleton, er krøbet til korset og har kastet sig ud i en regulær kærlighedssang, knækker “We Know Where You Sleep” over med kvindeskrig. “You Will Never Take Me Alive” overdynger ud af det blå lytteren med cello og væltende violiner. Og “…And All the Candy You Can Eat” og “All Manner of Pox or Cancer” er til sammen historien om Hans og Grete, hvis begge var på svampe.

Maniodepressiv: Ændringer i humøret bevæger sig ud over grænserne for det normale. Der veksles mellem perioder med sænket stemningsleje (depression) og perioder med løftet stemningsleje (mani). I disse sygdomsperioder kan man være psykotisk.

Grundstemningen på udspillet er dyster og fjendtlig. Titler som “Wait Until I Get My Hands on You” og tekstlinjer som »so go and scream all you want / ’cause that only excites me« efterlader ikke mange opløftende tanker, og den nihilistiske “What’s So Amazing About Grace” cementerer uhyggen.

Men pladen er ikke helt ensporet. Albummets titel skal godt nok opfattes som en trussel, men i sange som “You’re One of Them, Aren’t You” og “We Will Make You One of Us” bliver man i tvivl. Når vi i det sidstnævnte nummer har en grædende Congleton i telefonrøret, er det så et forsøg på at give uhyggen endnu et hak opad? Når sangene svinger fra et desperat og febrilsk udtryk til kølige djævelske sange, er der så ikke et eller andet at grave i dér?

Now You Are One of Us er en kabaretforestilling med monstre og sindssyge i mange variationer. Udtrykket svinger fra det depressive til det maniske, fra det desperate til det sindrigt lokkende. Albummet er uundgåeligt, så forsøg ikke at kæmpe. Lad paraderne falde, og acceptér The Paper Chase. Så snart du lytter, er du ét med det djævelske mareridtsunivers. Så snart du lytter, er du en af os.

★★★★★½

Lyt til “We Know Where You Sleep”:
[audio:http://www.thepaperchaseband.com/weknow.mp3]

Skriv et svar