Plader

Mason Proper: There Is a Moth in Your Chest

Skrevet af Lasse Dahl Langbak

Uforudsigelige, energiske, charmerende og iørefaldende popmelodier. Det er, hvad amerikanske Mason Proper disker op med på deres suveræne debutplade, There Is a Moth in Your Chest. Den er så suveræn, at den er umulig at lytte til døde.

Historien er efterhånden klassisk og egentlig ikke særlig bemærkelsesværdig. Amerikanske Mason Proper har som mange før dem udgivet deres første plade på egen hånd, fået positiv omtale på diverse blogs, og derefter underskrevet en pladekontrakt. Det fem mand høje bands pladeselskabsdebut, There Is a Moth in Your Chest, er derfor en nyindspilning af en plade, der allerede udkom i begyndelsen af 2006.
Men i modsætning til de bands, der kan berette om et tilsvarende eventyr, er der (endnu) ingen lykkelig krølle på historien om Mason Proper. Den hype, som deres ubestridelige talent burde have afstedkommet, er indtil videre udeblevet. Faktisk er pladen slet ikke udgivet uden for USA, og det er brandærgerligt, hvis There Is a Moth in Your Chest ikke når ud til flere, for det er intet mindre end en suveræn popplade.

Mason Proper har et musikalsk slægtskab med The Shins. De to grupper har de stærkt iørefaldende melodier tilfælles, og i Jonathan Visger har Mason Proper en forsanger med en rar, blød stemme, som dog uden at være James Mercer-fantastisk også kan spænde mellem det indfølte og det storladent poppede. Men Visger har også en mere vred og aggressiv side. Mason Proper har nemlig ikke bare greb om de gode melodier. Hvis de har nogen familiær relation til The Shins, er de den unge og vilde fætter, som elsker støjende guitarer og sære syntheffekter.

Perlerækken af gode sange på There Is a Moth in Your Chest befinder sig på en meget lang snor. Her er indfølt, nærmest Notwist’sk indietronica (“I Spy”), legende synthpop (“Lights Off”) og fandenivoldsk punkattitude (“Mr. Charm”). Sange, der alle er fremført med et charmerende overskud. Men Mason Propers trademark er nu deres fantastiske popballader (“A Chance Encounter”, “100 Years” og “Carousel! Carousel!”, bare for at nævne nogle), og de er leveret med saft og kraft af både Jonathan Visgers indlevende vokal og de aggressive guitarbredsider, som Mason Proper ikke er blege for at gennemskære en popsang med.

Det er et højst kreativt univers, man møder på There Is a Moth in Your Chest. I forhold til det oprindelige forlæg er de mange detaljer, der florerer i lydbilledet (i form af støjende eller underlig elektronik og små klaverstykker eller klokkespil), blevet markant fremhævet og nye tilføjet på den genindspillede udgave. Det er med til at forbedre de sange, der i forvejen var enormt gode, til nu at være decideret fremragende. Og det har den sidegevinst, at pladen er umulig at lytte til døde!

There Is a Moth in Your Chest er en skizofren plade. Ikke så meget fra nummer til nummer, for det hænger glimrende sammen. Men fordi Mason Proper har gjort en dyd ud af at tilføre sangene utilregnelige effekter og dynamiske stilskifte i hvert nummer. Sange stopper op og tager en ny drejning, og støjende guitarriffs afløser perfekte popomkvæd. Hver melodi er derfor sjældent forudsigelig. Kedeligt bliver det i hvert fald aldrig.

Det er melodierne, der er i fokus, og de er i sig selv så gode, at There Is a Moth in Your Chest er en klar anbefalelsesværdig investering. Ikke mindst hvis man er på jagt efter det perfekte soundtrack til foråret og den kommende sommer. At de samme forårskåde og sommerklare melodier er indspillet af et eksperimenterende band, gør denne plade langt mere langtidsholdbar.

★★★★★½

Lyt til “Miss Marylou Carreau”:[audio:http://masonproper.com/musicandvideo/mp3s/Mason%20Proper%20-%20There%20is%20a%20Moth%20in%20Your%20Chest%20-%2003%20-%20Miss%20Marylou%20Carreau.mp3]

Lyt til “Life’s Cornucopia”:
[audio:http://masonproper.com/musicandvideo/mp3s/Mason%20Proper%20-%20There%20is%20a%20Moth%20in%20Your%20Chest%20-%2011%20-%20Life%27s%20Cornucopia.mp3]

Skriv et svar