Plader

Stars: Do You Trust Your Friends?

Skrevet af Jakob Lisbjerg

I ventetiden mellem Stars’ tredje og fjerde album er denne opsamling af remix og fortolkninger med til at fylde tomrummet ud. Det canadiske band har lagt sine kompositioner og lydfiler i hænderne på en række venner, der mishandler grundmaterialet i stor stil.

Det er egentlig lidt misvisende, at Stars på coveret krediteres som kunstner bag dette album. Der burde nærmere stå ’diverse artister’, for det er mere dækkende for indholdet. Do You Trust Your Friends? er nemlig en samling af remix og coverversioner, hvor bandets ’venner’ har fået frie hænder til at lege med grundmaterialet til Stars’ album Set Yourself on Fire fra 2004 – deraf titlen på dette album. For stoler man nok på sine venner til at lade dem redekorere og omarrangere sit kæreste eje?

Stars har dels overladt de kunstneriske omarrangementer til venner fra pladeselskabet Arts & Crafts, dels til venner hvor langt størstedelen kommer fra hjemlandet. Det er således en lang række af de mest profilerede canadiske kunstnere, der har fået plads på listen over personer, Stars har valgt at stole på. Og hvis termen venner stadig skal forstås i en mindre overfladisk betydning end i disse MySpace-tider, er tracklisten også et vidnesbyrd om, at den canadiske musikscene hænger sammen som ærtehalm.

Alene på grund af sin art er Do You Trust Your Friends? ikke et album for Stars-nybegyndere. Dels fordi Stars kun er med som grundmateriale og skabelon, men i lige så høj grad fordi størstedelen af numrene ikke yder originalerne retfærdighed – de har simpelthen mistet den poppede melankoli, som gør Stars’ musik så emotionel og alligevel herligt livsbekræftende at lytte til.

Det er dermed et album, hvor kun få af numrene skal fremhæves. Det er, som om de kunstnere, der har den blideste tilgang til materialet, og som har valgt at lægge rockguitaren væk til lejligheden, kommer bedst fra resultatet. Final Fantasy trækker tempoet ud af “Your Ex-Lover Is Dead” og leverer nummeret med et inciterende, valsende klavertema og en drømmende atmosfære. Det er de originale vokaler, der benyttes, og de falder fantastisk naturligt sammen med musikken, der bliver en smule mere dramatisk, når strygere af og til bryder ind i lydbilledet. Det eneste negative er, at dette albummets første nummer også er dets bedste.

Pladeselskabskammeraterne The Most Serene Republic og Jason Colletts bidrag, der er regulære fortolkninger, ligner Stars’ originaler lidt for meget – førstnævnte er for tam i sit forsøg på at være indspillet sådan lidt afslappet i hjørnet af studiet med en akustisk guitar, mens Jason Collett heller ikke lykkes med sin AOR-tilgang. The Dears version af “What I’m Trying to Say” føles bare forceret med sin forvrængede ekko-vokal og sit forskruede party-tempo.

Mindre rocket og mere elektronisk er The Russian Futurists version af “The Big Fight”. Heller ikke denne udgave er helt vellykket, men brugen af Emily Haines’ vokal til at skabe et kor, som ikke er på originaludgaven, fungerer godt. Junior Boys’ bidrag bør også nævnes – nummeret har et noget 80’er-agtigt udtryk, men føles som det mest reelle remix på albummet. Det bliver dog aldrig alvorligt spændende, fordi duoen har lagt et sløvt beat på, der gør udtrykket noget ensformigt.

Do You Trust Your Friends? er et ujævnt album med kun få vellykkede numre, hvor originalerne har fået en behandling, som yder dem retfærdighed, samtidig med at de har fået et nyt og spændende udtryk. At gøre dette, som må sige at være mindstekravet til et godt remix, har åbenbart været sværere for Stars’ kammerater, end de selv havde troet. Man skal lige tænke sig om en ekstra gang, inden man stoler for meget på sine venner.

★★☆☆☆☆

Skriv et svar