Plader

Soft Hearted Scientists: Take Time to Wonder in a Whirling World

Skrevet af Camilla Grausen

Folk-kvartetten Soft Hearted Scientists lyder stadig som nogle rare hippier. Med fødderne solidt plantet i den walisiske muld og sen-60’ernes psykedeliske rock tager de på en drømmerejse langt ud i galakserne – forbi tryllestøv og stjerneskud. Undervejs ønsker de at skabe god stemning i en stresset verden.

På Soft Hearted Scientists’ hjemmeside kan man læse en længere røverhistorie om, hvordan bandets to første medlemmer fandt hinanden på lamaryg i Himalaya og sejlede på havet i en hjemmelavet båd i tre år. Undervejs blev de gift med to havfruesøstre, fik knust deres hjerter, fandt de sidste to bandmedlemmer og dannede Soft Hearted Scientists.

Det er et rigtigt eventyr og vidner om den walisiske folk-kvartets livlige fantasi. Både musikken og bandets manifest viser, at d’herrer er nogle rigtig hyggelige hippier, der vil lave musik, der lyder som dyr, stjerneskud og rislende vandløb. Bandet har en afslappet og øm indstilling over for musikken. De ser den som noget vidunderligt, der skal hjælpe os i en stresset og skør verden – som titlen på det nye album også peger på.

Helt så eventyrlig er musikken på Take Time to Wonder in a Whirling World nu ikke. Genremæssigt bevæger bandet sig som tidligere gennem folk-rock med kraftigt input fra sen-60’ernes psykedeliske rock. Det er rimelig traditionelt, og hvad angår at prøve nye ting af, er bandet ikke specielt eventyrlystent. Hist og her leges der dog lidt, og kvartetten tilføjer lyde af f.eks. vanddråber og tikkende ure i musikken.

Synthesizere, der kan sige sjove blip-blop-lyde, er også populære i walisernes legestue, og i min indre biograf fremkalder de billeder fra en rumfilm fra 60’erne. Første skæring er et af disse eksempler, der skaber en spacey og afslappet stemning. Imens synger forsangeren om »glittering skies« og bjergene, der i skønhed langt overgår byen.

Dejlig kærlighedspop med kor og en melodi, man kan nynne med på, slippes løs i “I Wanted You”, og Soft Hearted Scientists har sans for halvpsykedelisk folk og tilbagelænede melodier. Som i “Siberia” har flere numre desuden en snert af traditionel folke-musik. “Meet Me at the Milky Way” er derimod et næsten ordløst kor-nummer, der ikke ligefrem er smukt, men alligevel får drømmene til at flyve ud i rummet til Mælkevejen.

Vokalerne er ikke helt tydelige alle steder, men i “I’ll Be Happy, I’ll Be Sleeping” træder den morsomme (om end sande) linje »Oh, what an imbecile desire makes of us all« frem – med melodisk tryllestøv, der lyder lidt ala Mercury Rev.

Ligesom på det forrige album Uncanny Tales From the Everyday Undergrowth, har Soft Hearted Scientists igen ikke kunnet dy sig for at inkludere et langt, jammende nummer, der uden mål fortsætter i en ligegyldig musikalsk intethed. Denne gang er nummeret næsten 10 minutter langt og har titlen “The Caterpillar Song”. Et højst unødvendigt nummer.

De Blødhjertede Forskere er et behageligt og nostalgisk bekendtskab. De tilføjer ikke noget nyt til deres genre, men med afstressende akustisk guitar og drømmekor suger de lytteren ind i en lun tidslomme. Her minder de blødhjertede walisere os om at være sødere imod os selv, nyde naturens mirakel og glemme den skøre og forhastede verden udenfor. Det er nok endnu mere tiltrængt i dag end på idolernes tid, så hvorfor ikke tilbringe en lille time i Soft Hearted Scientists solbeskinnede eventyrverden og Take Time to Wonder…?

★★★★☆☆

Køb hos:

Skriv et svar