Plader

V/A & David Shrigley: Worried Noodles

Skrevet af Thor A. Rasmussen

»Jeg kom til at udtale, at denne plade var den bedste lige nu. Men jeg havde aldrig haft den mellem mine hænder,« fortæller Thor A. Rasmussen fra Snake and Jet’s Amazing Bullit Band. Vi stak ham et eksemplar af Worried Noodles, og han kvitterede med en anmeldelse.

Thor A. Rasmussen udgør halvdelen af duoen Snake and Jet’s Amazing Bullit Band, der netop er debuteret med albummet X-Ray Eyes. Tidligere har han huseret i Lake Placid og Elka-8. For en måneds tid siden sagde han i et interview, at Shrigley-boksen var den bedste nye plade – og at han sådan set slet ikke havde hørt den. Det tog vi konsekvensen af og gav ham den.

Worried Noodles er et monstrøst produkt: En hardback bog på 104 sider, to discs med i alt 39 stykker musik af 39 kunstnere. Ud over dette er hele herligheden emballeret i en fin papbox.

Worried Noodles (songbook) blev første gang udgivet i 2005 og var, som undertitlen antyder, en fiktiv sangbog: sanglyrik uden sange, komponeret med tusch og papir af mangekunstneren David Shrigley. David Shrigleys arbejde præges af anarkistiske, grove stregtegninger krydret med bevist barnlig brug af lineal, ofte ledsaget af humoristiske/absurde håndtegnede tekster. Disse karakteristiske tegninger publicerer han i bøger under forskellige titler eller animerer til små, naivistiske kortfilm. Hans popkulturelle milepæle tæller musikvideoer for Blur og Bonnie ’Prince’ Billy samt 17 pladecovers til Deerhoofs album Friend Opportunity.

Men nu er processen vendt om. Artister, man bedst kan betegne som alternative sværvægtere, har kigget i sangbogen og fortolket tegningerne og teksterne til disse 39 stykker musik. Jeg nævner i flæng: Grizzly Bear, Deerhoof, James Byrne, Franz Ferdinand, Liars, Trans Am, Scout Niblett, Mt. Eerie, Hot Chip – ja og så 30 andre.

Worried Noodles er som en samtidig og ureligiøs bibel. Den opleves bedst ved at bladre lidt i bogen, læse en tekst, der falder en for øje, for derefter at lytte til fortolkningen. Dette mønster kan så gentages, til man går i seng. Cd’ernes natur gør dem noget ujævne som samlede værker. At fortolke disse absurde tekster og tegninger har vist ikke været helt let.

Trans Am har optaget en liveversion fra en koncert. Tussle har tildelt David Shrigleys oplæsning en simpel lydflade. Andre har leget med humoren i den musikalske fremstilling, mens enkelte har gennemarbejdet den enkelte sang, som var det en hel plade i sig selv.

Bedst virker numre, der uhøjtideligt tager teksterne for gode varer og leverer dem med alvor og tilstedeværelse. Et eksempel er Scout Niblett med “The Bell”. Et nummer, hvor en simpel guitarfigur ledsager Nibletts fine fortolkning af sangen om en rockstjernes begravelse. Linjen »He got his head punched off … by a 12 foot monster« forekommer med en naturlighed og nøgternhed, der kun kan fortrylle én.

I Mt. Eeries “A Sentimental Song” formidles teksten også flot i en minimal underspillet stil. En genialitet er det også, at “Sentimental song” er fortolket to gange, med vidt forskellige resultater. Deerhoofs “You, Dog (aka Kidz are so small)”, som også er med på Friend Opportunity, udnytter potentialet i Shrigleys små dobbelttydige fraser maksimalt. Sådan kan man sidde og lytte, tænke på kunstneriske virkemidler, veje og måle…

Bogen er som medie umiddelbar. Man åbner den blot og får straks masser af intellektuelle oplevelser. I modsætning til bogens direkte formidling står musikken. Den forholder sig for ofte kompleks og prætentiøst til materialet. Det er lidt ærgerligt, for alle sangskriver burde lære af Shrigley, der har de mest geniale tekster. Aldrig før har svært afvigende følelser virket så ligetil. Magien ligger lidt i “salige er de enfoldige”-skuffen. Men det er jeg, som halvt enfoldig, ikke dommer over.

En ting er sikkert. Alle, der har stødt på pladen, bliver lige nødt til at høre deres helte. Perlerækken af kunstnere er imponerende. Det er den perfekte musik-coffee-table-bog længe. Den og en stak Whyred/Tokion-magasiner, og du er godt kørende. Køb pladen for bogens skyld, og inviter nogle venner over til lytteklub. Alternativt kan man fortolke nogle sange selv med en akustisk guitar. Der er masser af sange, der ikke er taget endnu. Jeg ville tage »I am an insect, I’ve been caught in a jar. I am fascinated by my new surroundings. It is like another world in here. I like it very much.«

Bogen:

★★★★★★

Musikken:

★★★★☆☆

Skriv et svar