Plader

Under Byen & the Danish Radio Sinfonietta: Siamesisk

Skrevet af Lasse Bertelsen

I sammenhæng med den sidste udgave af Radiohuset Rocker på Rosenørns Allé opførte Under Byen en koncert i samspil med DR RadioUnderholdningsOrkesteret. Det kom der en lille, men smuk ep ud af.

Sidste år entrede Under Byen scenen i Den Gamle Koncertsal i Radiohuset på Rosenørns Allé i unik opsætning og samspil med DR RadioUnderholdningsOrkesteret. Ikke mindre end 42 klassiske musikere var placeret for at skulle udvide de i forvejen mættede musikalske stemningsbilleder. Dette er med Under Byens sans for arrangementer in mente ikke nogen ubetydelig opgave, for hvordan integrerer man fylde og følelser på disse forskellige niveauer?

Igennem tre fuldlængde-albums har Under Byen cementeret deres egen og originale gennemslagskraft med en konstant forfinelse af deres musikalske udtryk. Senest med albummet Samme stof som stof fra 2006, der igen fremlagde en musikalsk programerklæring med poetiske titler og svimlende lydbilleder.

De symfoniske kvaliteter har således alle dage været til stede i Morningside-orkesterets output, og man fornemmer som lytter, at de omtalte niveauer falder lige så let på plads som de blidt faldende snefnug, vi ikke fik set meget til denne vinter. Allerede fra første færd på nummeret “Plantage” forføres man af en fylde og en massivitet i blæsernes understøttelse af signaturstykkerne i sangen. Naturbillederne bliver således plantet så meget tydeligere i lytterens hoved, at man ikke skal henvise til et større abstraktionsniveau end Vivaldi og De Fire Årstider for at give læseren et hint om oplevelsen.

Generelt genererer den mildest talt udvidede instrumentering til en massefylde, der i den grad gør sig gældende som et øjeblikkets kunst i denne live-sammenhæng. Derom vidner optagelsen ganske glimrende, og trods en tidligere liveplade kan Siamesisk opfattes som et gyldigt dokument om en smuk oplevelse i Under Byens selskab.

Ep’ens korte spilletid understøtter tillige denne øjebliksfornemmelse, der konstituerer en hel del af udgivelsens berettigelse. Under Byen har taget endnu et videre skridt i deres konstante formulering af nyt stofområde for deres vedkommende. Dog skal det nævnes, at denne øjebliksfornemmelse hører med til det dyre kirsebærtræ og lakeret mahogni, som man netop finder i den gamle institution på Rosenørns Allé, og at det derfor måske ville være en udmærket idé at gå helt andre veje på fremtidige plader. Det er nemlig denne anmelders eneste anke, at hvis man favner dette storladne udtryk, vil visse dele af Under Byens kvaliteter gå tabt i trombone og unisone violiner.

Ikke desto mindre er Siamesisk en smuk lille legesag. Den tager têten fra label-veninden Jomi Massages tidligere og anderledes arbejder på pladen Skandinaviske klagesange fra 2004 og viser os alle, hvilke vidder og højder Under Byen formår at opregne, når de ransager dem selv og deres musikalske muligheder.

★★★★☆☆

Skriv et svar