Interview

18th Dye – som at komme hjem

Et af de seneste års mere overraskende comebacks i dansk rock har tysk-danske 18th Dye stået for. Takket være først en stribe koncerter og senest albummet Amorine Queen har trioen fået noget af den ros, de i sin tid måtte undvære – og det turné-aktuelle band nyder det i fulde drag.

Det er mildt sagt de færreste danske bands, der har præsteret at komme indenfor i varmen hos det anerkendte amerikanske label Matador Records. Danske bands var der heller ikke mange af i BBC’s studier, når navnkundige John Peel inviterede til sine mindst lige så navnkundige Sessions. Den tysk-danske trio 18th Dye opnåede imidlertid begge dele og var endog på besøg hos Peel tre gange.

Men efter den sidste session i 1999, var det endegyldigt slut. Interne stridigheder havde gennem længere tid stået i vejen for trioen, og i en årrække derefter var skriften på væggen ikke til at tage fejl af: aldrig mere 18th Dye. Men i august 2005 dukkede Sebastian Büttrich, Heike Marie Rädeker og Piet Breinholm Bendtsen pludselig op på VibraCrunch-festivalen i Malmø og var på ny sammen som trio.

Idéen var opstået hos trommeslager Piet Breinholm Bendtsen.
“Jeg luftede tanken for Sebastian i hans køkken en dag. Han var klar. Så ringede jeg til Heike og spurgte »hva’ så?«. Jeg samlede bandet i sin tid og følte, det var min pligt at gøre det igen.”
Det kom som noget af en overraskelse for Heike.
“Jeg havde aldrig forventet, at det kunne blive en realitet igen. Da Piet spurgte, var min første tanke var præget af skepsis over for, om det ville fungere menneskeligt – blandet med stor glæde over tanken om at skulle spille vores musik.”

Klogere med alderen
Den tysk-danske bassists blandede følelser stammede fra bandets sidste år sammen – en periode, hun konsekvent omtaler som ‘psychotiden’ – men heldigvis har hun ikke fortrudt, at hun endte med at sige ja.
“Højdepunktet ved at komme tilbage har været at mærke trykket fra forstærkerne og trommesættet, og at finde ud af, at det kan lade sig gøre at blive klogere med alderen. Klogere i den forstand, at hvis alle har en vilje til at trække Dye-toget igen og kan ændre deres adfærd, så er det muligt at sætte det i bevægelse,” forklarer hun og fortsætter: “Det har overrasket mig, at man kan stille sig i øvelokalet uden begreb om, hvordan de gamle numre går – og fingrene henter bare informationen et sted i hjernen, man ikke er bevidst om.”
Piet Breinholm Bendtsen har også oplevet, at det var noget helt særligt at være sammen igen.
“Det bedste har været simpelthen at skabe sammen med de to andre. Mærke energien. Det har været som at komme hjem.”

En forvandlet musikverden
Trommeslageren er ikke i tvivl om, hvad der har overrasket ham mest, efter at bandet er blevet gendannet.
“Hvor gode vi stadig er! Men også, at der er så meget interesse i Danmark og udlandet. Da vi forleden fyldte det meste af en halv forside på Politiken, blev jeg sgu næsten helt rørt. Vi er ekstremt ydmyge og taknemmelige for at kunne gøre det her igen og for at have dedikerede folk omkring os, der bakker os op.”
I det lille årti, der er gået, siden 18th Dye sidst var pladeaktuelle, har musikverdenen undergået mange drastiske forvandlinger. Piet Breinholm Bendtsen peger på, at internettet har forandret meget.
“Det var mærkeligt at have så megen medvind dengang i forskellige dele af verden uden at kunne hente den hjem til Danmark. Selv om vi var på Matador og tre John Peel Sessions, blev det ikke mere til end to-tre linjer i GAFFA. Og ingen kritik af det. Der var ganske enkelt ikke så stor interesse for undergrundens indtog internationalt. I dag ville det give en helt anderledes genlyd, og man ville qua internettet distribuere nyheder på en helt anden måde.”
Nettet har også givet andre muligheder, hvad angår kontakten mellem band og fans, slutter Heike Rädeker.
“Pga. internettet er feedbacken fra vores publikum mere umiddelbar nu om dage, end den var dengang.”

De kommende dage er der mulighed for at give 18th Dye helt umiddelbar feedback forskellige steder i landet. Trioens turnéplaner ser således ud:

30. april – Pitstop, Kolding
2. maj – Studenterhuset, Aalborg
3. maj – Pop Revo Festival, Århus
8. maj – Vega, København

Skriv et svar