Artikler

Undertoners guide til Roskilde ’08: søndag til onsdag

Endelig. Togbilletten er bestilt, der er købt nye forsyninger af både solcreme og røjsere, og regnjakken har fået et lag imprægnering. Undertoner er Roskilde-klar. I dagene op til hegnet brister ind til campingpladsen, guider vi dig igennem årets program. Vi starter med koncerterne på Pavilion Junior. God festival!Fødderne er kun lige kommet på højkant efter sidste års gummistøvlemassakre, men så sandt som sommeren allerede føles som overstået, så er det tid til Roskilde Festival igen. Og lige så uforskammet godt et program, Roskilde Festival kan byde på torsdag, fredag, lørdag og søndag, lige så bedrøvende er det at skimme listen over kunstnere på opvarmningsscenen Pavilion Junior.

Måske tager bookerne det alvorligt, at horderne dukker tidligere og tidligere op for at sikre sig en lejrplads på det, der nærmest ligner et bombekrater, men faktisk er en grusgrav, for søndag eftermiddag starter med et særdeles afventende og konservativt bornholmsk orkester. Majorian hedder de, og selvom vi her på Undertoner brød os ganske godt om deres debut-ep, virker det ikke som det mest oplagte valg at starte sin festival med deres endnu ikke fuldt udviklede mikstur af shoegaze og Tori Amos.

The Freudian Slip, der spiller klokken 15.00 på Pavillion Junior-scenen, tror, de har opfundet den dybe tallerken med deres “en tromme, en guitar og en vokal”-koncept, men jeg har hørt om et par i rødt og hvidt, der har været der før. Noah Rosanes (ja, hende Rosanes’ søn. Ham med Monopol) og hans makker må underholde med deres indholdsløse rockpastiche uden Undertoners udsendte. Jeg bliver under den pavillion, som kræver gaffatape-forstærkninger. Her vil jeg forberede mig på en stille opvågning til tonerne af The Late Parade klokken 18.00.

The Late Parade
Big in Japan? The Late Parade må nok kigge uden for landets grænser for at slå rod. Og potentialet er der.

Forsanger Rune Vigils stemme har et særegent og fabelagtigt knæk, der gør deres sfæriske arrangementer til alt andet end klichéer. Der er lige dele naiv japansk mærkværdighed og skandinaviske vidder i deres musik. Naiv er ikke det første ord, der presser sig på, når norske Rumble In Rhodos går på klokken 19.30. Bandet, der bedst kan beskrives som den teenage-venlige udgave af danske Lack, excellerer ikke i bidende politiske tekster og heftig agitation, men de kan skrue en solid omgang progget hardcorepop sammen. Hvilket ikke er helt skidt efter en stribe dåseøl og en masse campingaktivitet. Herefter bliver det nok til endnu flere af de førnævnte. For mandag er det nemlig muligt at sove længe.

Sleep With All Your Friends kan gøre det med nogle af mine venner, hvis de lyster. Bare de ikke vækker mig inden klokken 16.30, hvor Le Fiasko gerne må overbevise mig med deres frustrerende alsidige blanding af post-rock, freakfolk indie-pop og hvad-har-vi. Det er knald eller fald at sætte sådan et band til at spille på Roskilde Festival en mandag eftermiddag, hvor kåde festivalgæster har chancen for at feste i solskin (med 41 % sikkerhed den 23/6). Den fest kan, hvis vejrudsigten holder, ganske passende tage sin virkelige begyndelse med Kiss Kiss Kiss klokken 18.00, som serverer solid smalbukset indiepop a la England. Og herefter er det øllenes svælgegnethed, der kommer til at bestemme, om festen skal fortsætte med When Saints Go Machine og Slagsmålsklubben og klokken 19.30 og 21.00. Dansevenligt er det i hvert tilfælde.


Jong Pang
Jong Pang er popmusik med overvældende eventyrlyst – og et botanisk snit.

Tirsdag får de drømmende skokiggere fra Odense, Rumskib, lov til roligt at starte min dag. Keith Canisius Baerkens overordentligt veldesignede melodier egner sig bedst til at blive lyttet til fra en plads i skyggen fra en palme i Brighton, men tirsdag klokken 13.30 kan også gå an. Og når den koncert er ovre, er en lille lur bagefter nok passende, for Frednukes’ hiphop tilføjer ikke meget til den musikalske fællesarv. Det kan Jong Pang derimod nemt ende med at gøre. Med et sammenrend af genrer plastret på plads med gode melodier, har den tidligere Moon Gringo-motor Anders Rhedin en masse at bevise fra scenen klokken 16.30. For det er bestemt lovende, dét som er at finde på debuten. Resten af tirsdag er uden ringe i programmet. De er gemt til onsdag, hvor de sidste reserver fra virkelighedens verden skal findes frem, inden det umenneskeligt stærkt besatte hovedprogram starter torsdag.


The Asteroids Galaxy Tour
Kan de unge mennesker nu ikke huske sangtitler på The Walker Brothers-numre?

The Asteroids Galaxy Tour får lov til at kaste smækkys af funky soul- og beat-inspirationer af sted med hastig himmelfart klokken 18.00. De har en uimponeret tilgang til pophistorien og blander rask væk The Walker Brothers-referencer med en The Roots-lydende rytmesektion som på “The Sun Ain’t Shining No More”. Klippeklistre-pop af fin kvalitet er hvad det er.

Klippeklistre passede bedre på det band, som adskillige af medlemmerne af onsdagens sidste band i Undertoners program engang var med i. Beta Satan udspringer af Århus-bandet Tiger Tunes, men der er ikke meget fjollet legestue over den nye konstellation, der trækker på lige dele smaddermetal og poppede hooks. Ok, nok mest smadder, men det er så sandelig også, hvad der skal til sådan en onsdag eftermiddag. Og så er det ellers bare at glæde sig til de virkelige løjer starter. Røjserne er allerede pudset og står klar i entréen.

Læs også Undertoners guides til torsdag, fredag og lørdag.

Skriv et svar