Plader

Butcher the Bar: Sleep at Your Own Speed

Skrevet af Lasse Dahl Langbak

Under aliaset Butcher the Bar debuterer engelske Joel Nicholson med en afdæmpet, intim samling folk-sange. Sleep at Your Own Speed er en fængende og beroligende plade, der indbyder til at blive afspillet, lige før dag bliver nat.

Ifølge covernoterne er Sleep at Your Own Speed skrevet og indspillet på adressen 20 Broom Close, Wath Upon Dearne. På denne matrikel i en lille by uden for Rotherham befinder der sig ikke noget pladestudie. Her ligger til gengæld den 22-årige englænder Joel Nicholsons hjem. Han er manden bag det pudsige alias Butcher the Bar, der pladedebuterer med en samling folksange, som alle er kommet til verden i Nicholsons soveværelse.

Jeg forestiller mig, at Joel Nicholson har siddet adskillige nætter på sin seng bag nedrullede gardiner med et næsten nedbrændt stearinlys som eneste belysning og klimpret på sin guitar og hvisket sig gennem sine tekster, som var han bange for at vække sine naboer. Denne afdæmpethed kendetegner pladen, som derfor ikke bare er skabt i et soveværelse, men også nydes bedst på ryggen i en seng og gerne som dagens sidste plade, mens man lukker øjnene og forsøger at falde i søvn.

Det kan måske lyde, som om Butcher the Bar er et kedsommelig bekendtskab. Helt ved siden af er det ikke. Sleep at Your Own Speed er en passende titel, for pladen kan godt gøre Ole Lukøje arbejdsløs. Det er dog mere retfærdigt at karakterisere Butcher the Bars folk-sange som beroligende. Nicholsons hviskende stemmeføring er behagelig, og denne følelse af at være veltilpas bliver understøttet af fine akustiske guitarmelodilinjer. Samtidig skaber det overvejende simple og nedtonede udtryk en intimitet, så man, trods den blidhed sangene bliver fremført med, alligevel ikke kan lade være med at ligge og spidse ører.

Butcher the Bars enkle udtryk, der oftest ikke består af andet end en lavmælt stemme og en akustisk guitar, kræver fængende melodier og en vedkommende stemme, for at det skal fungere. Nicholson holder sig næsten stringent til at være stemmemæssigt tilbageholdende og hviskende, men dog dragende. Bare en anelse mere vokalmæssigt vovemod ville dog have klædt det samlede indtryk af Butcher the Bar.

På melodifronten fremstår Joel Nicholson som en talentfuld sangskriver, men over en hel plade kommer han en smule til kort. Nogle melodistykker virker som repriser af andre passager på pladen, og der er for få udtryksmæssige udsving. Enkelte numre stikker en anelse ud ved at få tilført andre instrumenter end den gennemgående akustiske guitar. For eksempel forstærker mundharmonika-mellemspillet “Sex Szene”, og det er forfriskende, at der – om end kortvarigt – bliver sat strøm til guitaren i “Opening Nights”. Men 13 numre er trods alt i overkanten – med mindre formålet med Sleep at Your Own Speed virkelig er at lulle folk i søvn.

Trods for megen stilstand har Butcher the Bar med sit spartanske udtryk, lavmælte lune og fine melodilinjer skabt en intim plade uden egentlige svagheder. Prangende er pladen dog ikke – trods flere blændende øjeblikke som for eksempel den følsomme “New Nest”. Dertil indeholder pladen for få rigtig stærke øjeblikke af den gåsehudsfremkaldende slags.

★★★½☆☆

Skriv et svar