Plader

Mindy Misty vs. Europ Europ: s.t.

De to bands, Mindy Misty og Europ Europ, har slået pjalterne sammen i et norsk-tysk samarbejde, der på papiret lyder interessant, men som ender med være varm vind. Der er langt mellem snapsene på pladen, og det ender med at være en støjrockplade, hvor der er mere forstyrrende støj end rock.

Mindy Misty vs. Europ Europ er et tohovedet monster. Det førstnævnte hoved er fra Oslo og spiller god gedigen indierock med støj som den bærende bropille i sit udtryk. Det andet hoved er fra Køln og spiller neo-pop med skæve eller ikke-eksisterende melodier. De to hoveder optrådte sammen en enkelt aften og besluttede derefter at booke et studie og indspille 15 sange på tre dage. Af dem har de udvalgt 10, og det er så blevet til det selvbetitlede album.

Hvor Mindy Mistys første plade, Protoplasma, var et bud på, hvordan støjrock skal lyde, når man kommer fra Norge og har bandmedlemmer, der har en fortid inden for black metal og lofi-folk, er samarbejdet med Europ Europ et stort sammenkog af, hvordan en støjrockplade også kan lyde, hvis man har lyst til at krydre det med lidt avantgardistisk neo-pop. Resultatet er af svingende kvalitet, og desværre svinger det mest til den anstrengende side.

Problemet med pladen er, at den har for mange støjfjollerier og for få gode melodier. Alle numrene indeholder melodier, eller i hvert fald brudstykker af dem, og det er egentlig mere irriterende, end det er interessant. Det hele er sjasket ind i lydeffekter, hvilket forstyrrer mere, end det gør godt. Der skal selvfølgelig være plads til at eksperimentere, men eksperimenter skal gerne have et formål.

Nu skal det ikke være kritik alt sammen, og selvom der, som tidligere nævnt, er langt mellem snapsene, så er de dog til stede. Fælles for de snapse er, at de alle indeholder en egentlig melodi, hvilket Mindy Misty vs. Europ Europ nok burde satse mere på, end det andet gøgl de har gang i. For når de laver rigtige sange, så er de faktisk gode og habile musiksnedkere. Et nummer som “Girls on Earth” er decideret doom-metal med guitarriff og dovne, dræbende trommeslag. Her bliver tempoet skruet gevaldigt ned, vokalen, som ellers ofte kommer til at være et irritationsmoment, træder i baggrunden, og musikken kommer op til overfladen og får lov til at ånde. Her fornægter metalinspirationen sig ikke, og det klæder virkelig projektet.

Mindy Misty vs. Europ Europ skal sørge for at holde fokus ét sted af gangen, for når de gør det, kan de sagtens hive sig selv op til at skrive nogle rigtig gode sange, hvor fokus ligger ved f.eks. metal, støjrock eller folk for den sags skyld. Når vi nu alligevel er ved folken, skal pladens sidste skæring “Last Song For You” lige nævnes, fordi den, i al sin simpelheds vælde, formår at overbevise lytteren om, at man nok skal give Mindy Misty vs. Europ Europ en chance mere.

For de kan godt, når de arbejder sammen. Titlen på projektet og pladen indikerer, at det er et form for opgør, der her udspiller sig, og det er egentlig lidt synd. Hvis de i stedet samarbejdede, ville de også kunne lave en plade, der ville gøre sig fortjent til mere end den lidt triste vurdering, de har fået denne gang.

★★½☆☆☆

Skriv et svar