Plader

Metric: Fantasies

Tre år er der gået siden Metrics sidste udspil, og tiden har bestemt ikke været dårligt brugt. Fantasies’ 10 numre spænder vidt og bredt genremæssigt såvel som indholdsmæssigt. Her er tale om glad, velklingende musik, og man føler, at Metric ønsker alle lyttere god sommer og byder op til dans.

I hjemlandet Canada har Metric indtil flere gange modtaget priser for deres tidligere album, og hittet “Monster Hospital” er blevet brugt i tv-serierne CSI:Miami og Grey’s Anatomy. Fantasies kunne meget vel indbringe bandet yderligere roser. Pladen indeholder flere ørehængere, der giver lytteren svært ved at sidde stille i sofaen. Samtidig finder man her flere melodiske og eftertænksomme numre, der – uden at der gå på kompromis med helheden og den røde tråd – giver pladen variation. Der er således en enorm spændvidde på Fantasies, og hvert nummer er gennemarbejdet og velklingende. Blandingen af det rockede, det melodiske, det elektroniske, det punkede og det poppede gør, at man som lytter aldrig keder sig. Det bliver aldrig trivielt. Fantasies må siges at gøre sig godt både som helhed og i form af sine enkeltstående numre.

Metric har siden første studiealbum, Grow up and Blow Away, arbejdet sammen med John O’Mahony, der også har haft foden indenfor hos store navne som Coldplay og The Strokes. Samtidig har Metric dog fået lov til at udvikle sig stilmæssigt helt efter eget hoved. Bandet giver stærkt udtryk for på ingen måde at ville være underlagt nogen eller noget og har selv finansieret udgivelsen af albummet, der endog er indspillet i eget studie.

Med Fantasies har Metric taget endnu et skridt imod en mere poppet stil, som allerede var at mærke på Live It OutFantasies må dog siges at være nævneværdigt anderledes fra Grow Up and Blow Away, der med sine melodiske toner snarere gør sig godt i selskab med en god bog på sofaen eller te med veninderne. Forsanger Emily Haines har under indspilningerne til det nye album kaldt det et sommeralbum, og den betegnelse er utrolig passende. Størstedelen af albummet er med sine glade synthesizer-prægede indierockmelodier i høj grad præget af det ubekymret sommerlige. Resultatet blev for mig en ubetinget lyst til at synge med og kridte danseskoene.

Temamæssigt omfatter de 10 numre på albummet alt fra venskaber over klassiske kærestesorger til omverdenens (uindfriede) forventninger til én. Nogle sange er altså indholdsmæssigt dybere end andre – nogle måske lidt for ubekymret sommerlige – og politiske tekster skal man kigge langt efter. Indimellem krydres det simple dog heldigvis med et sprøjt ironi, der ikke kan undgå at få lytteren til at trække på smilebåndet. I mine øjne er Metric et glimrende eksempel på, at der ikke altid behøver være et dybereliggende samfundskritisk budskab skjult i enhver sang, for at en plade kan fungere eller have eksistensberettigelse.

Metric leverer kort sagt et alsidigt og gennemarbejdet lækkert værk. Der er tid til al slags musik, den stilfærdige såvel som den energiske, den dybsindige som den ubekymrede. Da Metric byder på lidt af det hele, kan jeg roligt erklære, at deres tid på mit anlæg langt fra er slut.

★★★★★☆

Skriv et svar