Plader

Rod: Mod alt hvad vi forventer

Skrevet af Jens Blendstrup

En plade – fremført flabet og vredt – med mod og nerve (og rim), der uden mange dikkedarer og på forfriskende og pågående vis besynger livet og kvinder. Det er lige i øjet.

Ulle Bjørn Bengtson synger godt. Egentlig taler/vrænger han lige så meget teksterne frem, men det klæder pladen. Der er ikke så mange dikkedarer. Det er rock med godt med guitar. Musikken er ond og massiv. Musikken har nerve. Og ja, hvad skal man kalde det? Pondus”¦ Der er fuld kraft på styrtdykkende instrumenter. Og teksterne er herligt pågående. Åbningsnummeret “Der er noget” er dejligt uklart klar: »Der er noget der skræmmer mig mere end noget andet / ligesom store tankebobler under vandet / der er noget indeni der ikke helt er landet.«

Det er også dejligt at se rim, der ikke forsøges tilpasset en eller anden ‘rigtighed’ – hvis det ikke passer eller rimer, så skærer vi da lige lidt i ordene. Det er på en gang respektfuldt og respektløst, fordi der er noget, der skal siges, koste hvad det vil – også rim. F.eks. i sangen “Du ka mærke”: »Denne duft / det er din sjæl / der bebrejder hænders kæl / men hjertet holder aldrig op / når du er ved at gå ud / som en plante bag en rud.« Sådan kan det faktisk gøres, så det virker ærligt og i orden.

Og så er der den meget fantastiske, næsten Burning Red Ivanhoe-agtige “La nu dine øjne falde i”. Den handler vel om en forelskelse, der ikke er helt vellykket, men som derfor også er så meget mere smertefuld og morsomt besyngende: »Hvorfor kan du ikke vise dig for mig / hvorfor kan du ikke tale lidt til mig / hvorfor kan du ikke danse lidt for mig / hvorfor kan du ikke åbne dig for mig / hvorfor?«

Det er skønt med nogle hårde, danske tekster fremført flabet og vredt. Og lige netop uden fims og dikkedarer. Der er også noget meget teatralsk over stilen. F.eks på nummeret “Vi tør ikke se”, hvor teksten brydes op af guitarriff og pludselig foredragen, der afbrydes af nye guitarriff”¦ Det er sgu forfriskende – høj stil og pladderballe på en gang. Jeg kunne godt finde på at gå til en koncert med dem, faktisk.

Men det er kombinationen af gode tekster (fed besyngen af kvinder (selv kvinder, der handles)) og af kærligheden, der virkelig gør godt. Et par af teksterne er blevet til direkte som bidrag mod kvindehandel, men igen står teksterne også som sig selv, fordi de er godt skrevet. Og andre tekster – hvor kvinderne er frie – er bare nogle meget fine besyngelser af elskov og mødet med den anden. Jeg får i hvert fald straks lyst til at kaste mig over min kvinde: »Andre gange mærker jeg / intenst er vi levende / du er sødt og salt og base / lyst og kraft og lår / der er moderformerne / der nyopdaget hvælver sig / som at vågne fra en dvale / man har sovet alle år / vinden tuder sang / kærligt er dit smil / synger natten lang / smilet er din pli / våhu våhu åh, jai jai / der er ingen der bestrider kønnet, som du gør / dit / der er ingen, der bevæger sfæren som du gør / dit (“¦).«

Man mærker, det er mennesker, der lever et liv, der skriver det her. Så alt i alt: Fuld kraft frem – mod alt, hvad vi forventer.

★★★★★☆

1 kommentar

  • “Jeg kunne godt finde på at gå til en koncert med dem, faktisk.” – Kan i allerhøjeste grad anbefales.

    Og nu du er i gang så kast også lige en lytter på første udspil “Det brænder i kroppen” – mindst lige så god :)

Skriv et svar