Plader

Jack Peñate: Everything Is New

Skrevet af Nina Kock

Som titlen varsler, er alt nyt på Jack Peñates andet album Everything Is New, der lyder af soul, pop, funk og rock i en spraglet og talentfuld – men desværre også noget ensformig – blanding.

Everything Is New er et ambitiøst album. Det er allerede tydeligt, da jeg læser den introduktion, som Jack Peñates pladeselskab, XL Recordings, har vedlagt. Om Peñates debut, Matinée fra 2007, skriver de: »Good stuff, but not great stuff. Not stirring, take-your-head-off stuff. Jack knew this. But the truth didn’t hurt; it liberated him.« Og om det nye album: »So for his second album Jack decided to rip it up and start again. Totally start again. Total honesty, absolute vision, complete control. […] So here it is. Nine tracks. No filler. An ambitious, timeless, lo-fi soul record. Everything Is New.«

Det tegner jo godt. Næsten lidt for godt. Ambitiøse album er godt, men er overambitiøse album så endnu bedre? Jeg bliver hurtigt lidt skeptisk over for selvproklamerede ’visionære’ album, der nærmest ikke behøver lyttere, fordi de er hævet over alle andres subjektive bedømmelser, men ambitioner er trods alt bedre end det modsatte. Jeg sætter Everything Is New på med store forventninger.

»I’m ripping the posters off the wall / I’m moving the boxes into the hall / I’ll stop when I hear the trumpet call / it must the sign it is time,« synger Peñate på intronummeret “Pull My Heart Away”. Med andre ord: Alt er nyt. Det er et fint popnummer uden de store armbevægelser, hvor Peñates smukke vokal, søde britiske accent og naive/romantiske tekst bærer nummeret, hvilket er tilfældet gennem det meste af albummet. Selvom lyden varierer meget og består af en masse forskellige rytmer, instrumenter, percussion og elementer fra både soul, funk og pop, er melodierne ofte arrangeret på samme ensformige radiohit-agtige måde: fire fjerdedele, uskyldigt baggrundskor og gentagende omkvæd. Det er oftest up-tempo og varierende, men det rykker sig ikke rigtig.

Men der er også en særlig legesyg energi og glad, eksotisk feststemning på Everything Is New, som er perfekt til sommer, solskin og lyse nætter. Rio møder London. Der er mojitos og store øl og karnevalstemning i Londons snuskede rockklubber, når Jack Peñate får britiske indie-clubkids til at vrikke med hofterne. Førstesinglen “Tonight’s Today” er medrivende og energisk og skal nok få folk til at danse.

Everything Is New er selvsikkert gennemarbejdet og velproduceret på alle måder. Der er stort set ikke en finger at sætte på noget. Alt fra lyden (selvfølgelig) til det visuelle; den fine booklet er farverig og skinnende, og den kan foldes ud på kryds og tværs. Smukt.

At Jack Peñate tør forandre sig og udforske sit talent er modigt og beundringsværdigt. For han har uden tvivl talent. Men på trods af umiddelbar feststemning og inviterende rytmer på Everything Is New, fænger det ikke helt. Det føles, som om Jack Peñate er for fokuseret på at forandre sig og genopfinde sin stil. Kan man være for sikker på sig selv og sit nye projekt? Alt er nyt, ja, men det er ikke en kvalitet i sig selv.

★★★☆☆☆

Om skribenten

Nina Kock

 

Biografi:
I mit første musikminde sidder jeg foran mine forældres højttalere med mikrofonen fra min My First Sony-båndoptager i hånden og leger radiovært. Dengang handlede alt om mig og min båndoptager og mit kassettebånd med Krumme. Senere fik jeg en cd med Shubidua, og den var jeg tilfreds med et par år frem. Efter en begyndende teenagetid med Absolute Music og høj popmusik fik jeg endelig øjnene op for noget ordentligt. Det bedste, jeg vidste, var at låne en masse cd'er på biblioteket eller bruge alt for mange penge i en pladeforretning og stene musik en hel eftermiddag. Nu køber jeg ikke særlig mange cd'er mere, men jeg elsker stadig musik.

 

Årets albums 2009

 

Danske

1. Oh No Ono: Eggs
2. Giana Factory : Bloody Game
3. Kim LAS: Boxen/Morskaben EP
4. Emil de Waal + Spejderrobot: s.t.
5. Er De Sjældne: Lyserød Lyseblå Beige
6. The Raveonettes : In and Out of Control
7. Turboweekend: Ghost of a Chance
8. Mew: No More Stories...
9. Balstyrko: Jagten Paa Noget
10. Medina: Velkommen til Medina

 

Udenlandske

1. Animal Collective: Merriweather Post Pavilion
2. The xx: xx
3. Grizzly Bear: Veckatimest
4. Atlas Sound: Logos
5. Bat for Lashes: Two Suns
6. Peter Doherty: Grace/Wastelands
7. The Dirty Projectors: Bitte Orca
8. The Flaming Lips: Embryonic
9. Bear In Heaven: Beast Rest Forth Mouth
10. jj: jj no 2
11. Rio En Medio: Frontier
12. Real Estate: Real Estate
13. Tame Impala: Sundown Syndrome EP
14. Jenny Wilson: Hardships!
15. Cortney Tidwell: Boys
16. Here We Go Magic: s.t.
17. Fuck Buttons: Tarot Sport
18. La Roux: s.t.
19. School of Seven Bells : Iamundernodisguise (single)
20. YACHT: See Mystery Lights

 

Hører i øjeblikket:
The xx: xx

The Flaming Lips: Embryonic

Peter Doherty: Grace/Wastelands

The Welcome Wagon: Welcome to the Welcome Wagon


Fem favoritalbums:
My Bloody Valentine: Loveless
Savage Rose: Dødens Triumf
Bob Dylan: Blood on the Tracks
PJ Harvey: To Bring You My Love
Joy Division: Unknown Pleasures

Skriv et svar