Plader

The Mountain Goats: The Life of the World to Come

På sit nyeste album har The Mountain Goats taget et grundigt tag i Biblen, og det er der kommet et lille, stille, underfundigt og underspillet konceptalbum ud af. Her skal lyttes godt efter, så er man advaret, men det er bestemt umagen værd.

Hvad sker der med os homo sapiens, når vi bliver ældre? Tja, mange af os bliver klogere, tungere, langsommere, rigere og mere velovervejede, bare for at nævne nogle muligheder. I takt med at kroppen ældes, udvikles sindet, og nye livs-betragtninger erstatter de eksisterende. Vi dæmper temperamentet og reflekterer ofte langt mere, end da der skulle sættes fra land i de unge år.

The Life of the World to Come er et synligt bevis på, at det også er sket for John Darnielle og hans disciple i The Mountain Goats, der virkelig har forsonet sig i forhold til den musikalske vildskab og det energiske udtryk, som prægede deres tidligere år. Det er der kommet en god plade ud af og en plade, der bærer præg af en ubønhørlig ro hen over melodierne, hvilket dog ikke har påvirket det lyriske indhold, for teksterne er stadig værd at lytte til, men instrumenteringen fokuserer langt mere på intimitet end tidligere.

Her kommer Bibelen ind som det bærende element, og der citeres flittigt fra den hellige bog – tjek blot sangtitlerne. Det katalyseres ind i John Darnielles livseklisir af erfaringer, betragtninger og andre kloge lommefilosofier. »Feel bad about the things we do along the way / but not really that bad / we inhaled the frozen air / the Lord sent me a mechanic / if I’m not beyond repair / he has fixed his sing in the sky / he has raised me from the pit / and he will set me high,« messer Darnielles fra “Psalms 40:2”. Klart pladens mest vrede budskab og energiske melodi.

The Mountain Goats er klart mere poppede i deres udtryk end tidligere, og selvom ovennævnte komposition er i den mere rockede ende, er det de enkle og smukke melodier, båret oppe af akustisk guitar, slagtøj og piano, der er grundelementerne på The Life of the World to Come.

Kærligheden, som i øvrigt også bærer Biblen et stykke af vejen, er et gennemgående tema på pladen, men Darnielles lader os hele tiden forstå, at der i samme åndedrag er elementer af tvivl, desperation og alle de menneskelige faktorer, der spiller ind i det at være til. Det er ikke rosenrødt det hele, og selv om ‘love comes first’, så render der andet end kærlighedseliksir gennem de menneskelige årer. “Matthew 25:21” beretter f.eks. om tabet af en kræftramt (Darnielles svigermor) og de umenneskelige følelser, man gennemgår, flettet ind mellem bibelske citater om retfærdighed og heling. Det er svært ikke at lade sig rive med og blive påvirket – ateist eller ej.

Pladen fortsætter ud af stien omkring livsbetragtninger og delvist sarkastiske hentydninger til groteske menneskelige handlinger. Mange steder lykkes det for Darnielle at nå op på et meta-niveau, hvor tingene forklarer sig selv via de bibelske budskaber. Andre steder står det til mere fri fortolkning.

Det er en spændende konceptplade, The Mountain Goats har indspillet, og det er som sådan let nok at kapere de religiøse tendenser, der gennemsyrer sangene, for det bliver aldrig fingerpegende eller moraliserende. I stedet nuancerer det temaerne, og det kan man så selv være med til at tillægge den betydning, man har behov for. Det er en lille plade med nogle store budskaber. Og den kombination lykkes ganske godt.

★★★★½☆

Lyt til “Genesis 3:23”:
[audio:http://4ad.beggarspromo.com/files/02%20Genesis%203_23%201.mp3]

Skriv et svar