Plader

The Amazing: s.t.

Hvis du trænger til blide toner i en stadig koldere tid, så søg mod vores svenske broderfolk. Her serveres folkrock og neopsykedelisk pop, der blidt masserer sjælen.

Der findes musik til forskellige lejligheder og anvendelser. Nogle sange er koncentrerede energiudladninger, der afvikles på få minutter. De får pulsen i vejret og skaber aktivitet. I den anden lejr finder vi større lydflader, der kræver opmærksomhed af lytteren og skaber en konstant baggrund, hvor begyndelse og slutning er flydende. Musik kan også være tempofyldt, aggressivt, beroligende eller pågående.

Det sker ofte, at musik, der er blødt, afdæmpet og roligt, får prædikater såsom kedsommeligt, kønsløst eller søvndyssende. Kunsten er derfor at lave musik, der faktisk er både beroligende og let søvndyssende, men stadig med nerve og intensitet. Det lykkes glimrende for The Amazing, der på deres selvbetitlede debutalbum skaber en afbalanceret opvisning, som befinder sig i grænselandet mellem folkrock og psykedelisk pop.

Her foregår næsten alt i et roligt tempo, der lokker lytteren indenfor. Vi ankommer til et univers, hvor afmålte akustiske ballader nænsomt masseres af diskret orgel. Som slangen i paradiset dukker larmende elektriske guitarer op, men stadig uden at ødelægge harmonien og den eftertænksomme stemning. Alt balancerer.

The Amazing består af medlemmer fra det svenske band Dungen, der fik deres internationale gennembrud med Ta det lugnt i 2004. Her mødes leadguitaristen og trommeslageren med andre svenske musikere, der deler deres fascination for folk og blid psychedelia. Specielt forsangeren Christoffer Gunrups stemme giver gruppen karakter. Han synger som en afslappet Nick Drake, og hans stemme smyger sig om de luftige arrangementer.

Et nummer som ”Deportation Day” eksemplificerer alle gruppens styrker: Den klare og smukke melodi med en organisk lyd, hvorpå Gunrups stemme svæver ubesværet. Det er på en gang medrivende, afslappende og transcenderende. Hvem kan ikke bruge en gang musikalsk massage?

★★★★☆☆

Skriv et svar