Plader

Angel: s.t.

Skrevet af Jesper G. Kaufholz

Hvorfor udgiver man freejazz? Det skal vel for helvede opleves live. Eller er der noget, jeg har misforstået?

Freejazz giver mig tarmbesvær. Så er det sagt. Og den eneste grund til, at Angels debutskive ikke har prøvet at flyve op til Vorherre med en nytårsraket til hjælp, er, at de støjer velsignet meget. Faktisk er alle pladens 45 minutter i et eller andet omfang smadderstøj, uden hensyntagen til borgerlige konventioner som rytme og sangstruktur. Nogle gange støjer de lidt mindre end andre, men de støjer og dét ganske eftertrykkeligt. Det er faktisk meget rart, når der er gået lidt rigeligt popmusik i den derhjemme, og som en behagelig pause fra triste indierockplader er denne cd meget velkommen.

Det ændrer dog ikke på det faktum, at freejazz i sin natur bliver lidt ligegyldig på plade. Det her skal blæses ud kæmpehøjt i en snavset jazzklub; helst en af dem, hvor man stadig må ryge. Det skal ikke glamme som en lænkehund fra dette; det koldeste og mest upersonlige af alle medier: cd’en!

Hvis vi endelig skal snakke om musikken, er det eneste, jeg lige kan komme i tanke om, som minder om Angel, støj-jazzerne i Fjernsyn, fjernsyn, der for en del år siden gav undertegnede en metaforisk flyveskalle på Musikcaféen i Århus. Derfor har pladen status som en teaser, der har fået undertegnede til at love sig selv en udflugt til den næstkommende koncert med bandet. Og det må være den anbefaling, der også gælder jer, som læser med her. Glem pladen, og tag til koncerten, hvor Angel forhåbentligt vil falde ned på vores hoveder som de ondeste wrestlere med de strammeste spandexbukser i byen. Boo-yah!

★☆☆☆☆☆

2 kommentarer

 • Synes godt nok ikke, at jeg er blevet klogere efter at have læst anmeldelsen. Kunne måske godt have tænkt mig lidt mere dybdeborende informative momenter såsom instrumentering, konstellation, slægtninge etc.
  Og så kan jeg sagtens se ideen i, at bånde freejazzen/noisen af hensyn til dokumentation, katalogisering m.m. da mange af freejazz/noise scenens konstellationer bevæger sig rundt i et virvar at projekter a la f.eks. hele Yoyooyoy kollektivet.
  Derudover spillede Fjernsyn Fjernsyn faktisk live til en fernisering på en udstilling jeg var med på i Berlin i 2005 og det var sgu ret ok i min optik.

 • Hej Brian,

  tak for kommentaren. Jeg kommer lige til at rantelidt, og hvis jeg ikke får forklaret hvad jeg mener ordentligt, må du meget gerne bede om uddybende argumenter.

  Grunden til at jeg udelod en masse af den slags bibliografiske informationer, kunne man vel kalde dem, er fordi jeg ville lave en anmeldelse, der spejlede den umiddelbarhed, der også er i Angels debutplade. Hvis du læser mine andre anmeldelser, vil du netop se, at jeg (næsten) altid gør meget ud af den slags informationer, fordi det giver læseren en bedre mulighed for at sætte værket ind i dets rette kontekst. Så det er en gyldig kritik du kommer med, som jeg tager til følge, men fravalget er dog fuldstændig bevidst.

  Upåagtet dette er jeg noget af en novice hvad angår lige nøjagtig free jazzen, og det betyder ganske enkelt, at jeg ikke har en kolossal reference-ramme at trække på, i modsætning til mange andre stilarter jeg dyrker. Når så cd’en samtidig ikke er listet på pladeselskabets hjemmeside og den eneste info jeg har er fem linier fra Angels myspace, er der ikke meget at gå efter. Selvom jeg jo selvfølgelig kunne have skrevet mere om musikerne/skrevet af fra bookletten. Det var så denne gang et fravalg, fordi jeg som nævnt gerne ville reflektere den energi, der er i Angels plade, i min anmeldelse.

  Derudover, og det er en stor diskussion, men bær over med mig, så er min rolle som anmelder, som jeg ser det, at være guide for tilskueren. Det er ikke meget anderledes end alt muligt andet forbruger-journalistik: jeg skal sætte mig i publikums sted og råde dem. Den lave rating på pladen reflekterer derfor, at jeg mener, at cd’en ikke er for alle, men at alle kan have en stor oplevelse af bandet live. Hvilket bringer mig let og elegant hen til Fjernsyn, fjernsyn.

  Jeg syntes netop, at F.F. var fantastiske og en kæmpestor oplevelse, hvilket også danner del af mit belæg for at sige, at Angel netop skal opleves live – ikke på plade. Så kan vi jo altid diskutere dokumentationsdelen i det. Jeg ville nok synes, at det var et mere overbevisende argument, hvis pladen var en live-optagelse, altså, at dokumentet også i sig selv afspejlede sin natur som dokument ved at være et øjebliksbillede. Men det er jo smag og behag.

  KH Jesper K.

Skriv et svar