Plader

Harlem: Hippies

Indiepop pakket ind i fuzz og lo-fi-æstetik er det, de unge vil have. Og det er præcis, hvad de får på Hippies. Det virker dog ikke, som om Harlem på nogen måde fedter for lytteren. De kan bare godt lide at spille popmusik.

Harlem var for mig total ukendt, da jeg fik pladen i hånden. Når jeg afspiller musikken i Itunes, viser Last.fm mig, at der er tre bands, der hedder Harlem. En svensk electropopduo, en polsk rockgruppe, og så er der et thrash-trash-punkband dækket ind i fjer og barbecuesovs. Det sidste er altså ikke noget, jeg har fundet på, men det er rammende. I hvert fald det med barbecuesovsen.

For jeg får lyst til at grille og drikke øl, når jeg hører musikken. Åbneren ”Someday Soon” starter blidt, når forsangeren Michael Coomer synger »Someday soon, you will be on fire, you’ll ask me for a glass of water / I will say no, just let that shit burn.« Hårdt træk, bare sådan at lade folk brænde op. En dyster fremtid, man går i møde. Til gengæld bliver teksten leveret med en sådan entusiasme og spilleglæde, at man ikke kan lade være med at trække på smilebåndet.

Det virker, som om det hele er blevet optaget i et soveværelse eller en garage. Lynhurtigt og one-take. Der er rumklang og jangle-guitar, der giver en dejlig følelse af, at det er blevet indspillet live. Det gør musikken nærværende og nem at blive revet med af. Selvom Last.fm også skriver, at Harlem er et punkband, er der nu ikke meget vild ungdom over det. Det minder om tre nørder, som er vilde med powerpop og har lyttet til gamle plader fra 80’erne og tænkt: »Sådan vil vi også lyde.«

Det går egentlig meget godt for dem. Skøre popsange og snottet vokal er fast indhold i den slags, og der bliver da heller ikke sparet på de elementer på pladen. Det er klassisk indiestemning, og selvom den slags til tider kan blive alt for meget, formår Harlem at holde sig i skindet. Coomers stemme bliver ikke engang irriterende, til trods for at der er hele 16 numre på pladen. Dét er måske den eneste reelle anke, der er mod pladen. Niveauet er ganske højt hele vejen igennem, men trioen burde måske have skåret tre-fire numre væk. Ikke fordi albummet er for langt, men de sidste numre af pladen bliver lidt ufokuserede. Ærgerligt, når nu resten er så godt.

For mig er der ingen tvivl om, at Harlem har lavet en af de bedste sommerplader, jeg har hørt i meget meget lang tid. Der skal i hvert fald grilles hos mig og lyttes til Hippies, når temperaturen er høj nok. Den sidder lige i skabet.

★★★★★☆

Lyt til “Friendly Ghost”:
[audio:http://www.matadorrecords.com/mpeg/harlem/harlem_friendly_ghost.mp3]

Lyt til “Gay Human Bones”:
[audio:http://www.matadorrecords.com/mpeg/harlem/harlem_gay_human_bones.mp3]

Skriv et svar