Plader

Plök: Sing Us Yr Guillotine Gospel

Skrevet af Mikkel Knudsen

Synes du, at det har været en kold og triviel vinter bag skrivebordet eller ved samlebåndet? Så er der hjælp at hente med et math/punk/synth-angreb fra Plök. Sing Us Yr Guillotine Gospel viser, at punkrock endnu kan fortolkes på interessante måder.

Rygtet om det fynske band Plök og deres intense liveshows har floreret i nogle år efterhånden. Sing Us Yr Guillotine Gospel er også et særdeles gennemarbejdet værk, hvor der har været god tid til at finpudse små rytmiske detaljer til den perfektion, som orkestret har tilstræbt.

Selvom orkestret nok mest af alt er et mathrockband, giver især de groovy synthriffs og slagsangsomkvæd en til tider helt radio-catchy appel. Lidt på samme måde som Spleen United, da de lidt uventet kom ind fra venstre og fik airplay med tung synthrock. Jeg tvivler dog på, at Plök får plads i radioen. Orkestret har trods deres catchy og groovy sider for meget pågående punket vildskab og underlige math-/hardcore-metalagtige breaks. Egentlig ærgerligt, for musikken ville egne sig godt til byggepladser og lagerhaller. Så kunne samplet »obedient workers, obedient workers« gjalde ud over arbejderne og maskinerne.

Pladen starter med en kirkeorgeltung, dommedagsagtig instrumental electroversion af “Se nu stiger solen”. Det er cool og helt uden dræbende tilstræbt ironisk distance. De sprøde timestretchede trommer giver et interessant modspil til den tunge synth.

Resten af pladen foregår dog mest i et hæsblæsende tempo, hvor lytteren sjældent får ro, før et nyt rytmisk frontalangreb bliver sat ind. Teksterne handler om frustration over hverdagens monotoni og Youtube-generationens søgen efter anerkendelse. De lettere dystre tekster er lidt af en kontrast til de mere optimistiske melodier, men det rastløse punkede drive giver alligevel god mening i forhold til de frustrerede tekster. I virkeligheden er det også fedt med nogle tekster, der tydeligt har et samfundskritisk grundlag, og fedt, at der stadig er nogle, der giver de punkede værdier ny mening uden at forfalde til klichéer. Man kan selvfølgelig spørge sig selv, hvor punkede de mere tekniske elementer på Sing Us Yr Guillotine Gospel er. Her er nok lidt af et dilemma i forhold til den oprindelige punk-idé om, at det er viljen og ikke teknikken, som er afgørende. Men Plök har viljen, og det er i virkeligheden også her, at de gør forskellen.

Der skal nok være visse mathpunk-puritanere, som vil mene, at Sing Us Yr Guillotine Gospel er lidt for poleret en størrelse. Pladen er meget velproduceret og har den tunge electrosynth som dominerende element på alle numre. Plök viser dog mange steder, at de kan få synthen til at lyde mindst lige så kompromisløst smadret som guitaren. F.eks. i slutningen af “Time Out Stroboscope Emotional”, hvor synthen vælter ind over slagsangsomkvædet på en måde, der virkelig rykker i min indre slamdance-cyberpunk-raver.

Ud over åbningsnummeret kan man ikke påstå, at der er den store variation på albummet. Der er kun de små instrumentale intermezzoer, der peger frem mod mere decideret avantgardemusik. Selvom det hele er skruet supergodt sammen, kan jeg godt blive lidt træt i hovedet af de mange temposkift og breaks. Det ville have haft en endnu større effekt, hvis nogle af numrene var bygget mere langsomt op, for måske midt i nummeret at tage en overraskende drejning. Men det er selvfølgelig en del af den math-/posthardcore-pakke, som Plök har med sig. Der er også mange af de metalliske elementer, der er stærke, og den kompromisløse energi er i særklasse frydefuld.

Jeg er betaget af Plöks trykluftbor-tunge flaksende rytmik og vokale angreb. Hen mod slutningen af pladen er jeg dog lidt udmattet efter alle de hæsblæsende eskapader og gider ikke rigtigt det glade new rave-agtige afslutningsnummer. Hvis Plök kunne integrere avantgardetendenserne fra introerne og intermezzoerne i selve numrene og samtidig beholde den kompromisløse energi, kunne de blive virkelig sublime. Indtil da er de alligevel et forfriskende og rigtigt fint bekendtskab. Bestemt også med stort internationalt potentiale. Tommelfingre opad for fynsk vildskab og charme.

★★★★★☆

2 kommentarer

Skriv et svar