Nyheder

Maj-koncerter: Nikolaj er high i radioafdelingen, på Spot, med fugle og med harpe

Skrevet af Camilla Grausen

Hver gang vi træder ind i en ny måned sætter Undertoner fokus på nogle af månedens koncertmæssige højdepunkter. We proudly present: Maj!

Et glimrende koncertår er godt i gang, og selvom den store stygge askesky for nylig gjorde sit for at skabe aflysninger, kan den ikke dæmpe Undertoners begejstring for forårets koncerter. Maj måned byder på flere spændende koncerter, end vi kan omtale, men her er en god håndfuld, der bestemt er værd at indløse billet til.

The Radio Dept. har fem ud af seks hænder i lommerne.

The Radio Dept. har fem ud af seks hænder i lommerne.

En vis Nikolaj Nørlund, der vist ikke behøver megen introduktion, udgav den 3. maj en ny ep med titlen Plan A. Hvad det er for mere eller mindre skumle planer, Nørlund pønser på, kan høres på Plan A‘s hjemmeside, hvor ep’en også kan erhverves for kun 20 kr. – eller lidt mere, hvis man mener, det er fortjent. For at fejre den lille ny optræder Nørlund solo den 6. maj på Forbrændingen i Albertslund, den 8., 9., 15. og 16. maj på Teater Grob på Nørrbro, til og med i scenografien fra forestillingen Lykke Bjørn, som teatret spiller p.t. Det bliver også til en koncert på Kulturmaskinen i Odense den 2. juni og på Musikcaféen i Århus den 3. juni.

Torsdag den 13. maj får Rust i København besøg fra L.A. Det sker, når duoen High Places, bestående af Mary Pearson og Rob Barber, indtager den lille scene med deres psykedeliske og elektronisk inspirerede indiepop. Da duoen sidste år besøgte Loppen konkluderede Undertoners anmelder, at »High Places fremstår som en regnbue.« Hvad det gik ud på, kan du læse her. Med til at opvarme Rust er danske Shout Wellington Air Force, der netop har gjort sig bemærket i Århus på Pop Revo-festivalen.

En koncert, der for alvor har fået fans af intelligent, svensk indiepop til at trippe ivrigt efter at komme af sted til Lille Vega, er koncerten med The Radio Dept. lørdag den 15. maj. Svenskerne har netop udgivet deres tredje album, Clinging to a Scheme, der var hele fire år undervejs. Nu er The Radio Dept. glade for resultatet, og på deres pladeselskab Labradors hjemmeside kan man læse, at albummet kombinerer lydene fra bandets to forrige albums med »soul guitars, P-funk, glittering, distorted synthesizers, cut/paste-beats, 70’s futuristic orchestra sounds and sounds you don’t know what they are.« Hvordan det lyder live, kan altså høres på Lille Vega midt i maj.

Forårets største, tilbagevendende musikbegivenhed i landet, er vel Spot-festivalen i Århus. Som altid foregår den på forskellige scener rundt omkring i Århus, og i år bliver det fredag den 21. og lørdag den 22. maj. Dog med en række tyvstartskoncerter torsdag den 20., bl.a. med Slaraffenklang og Amanda Jenssen i Musikhuset. Desuden afholdes forskellige seminarer om musikverdenen anno 2010 – og selvfølgelig en masse koncerter. Nogle af årets navne er Thomas Dybdahl, Sleep Party People, The Rumour Said Fire, John Olav Nielsen & Gjengen, I Got You on Tape og Thee Attacks, og programmet kan ses på Spots hjemmeside.

Vilde trommer, sanselige skrig og smuk korsang fylder Copenhagen Jazzhouse den 20. maj. Det sker, når det svenske ægtepar Mariam Wallentin og Andreas Werliin med kor, alias Wildbirds & Peacedrums with Voices, giver koncert, sikkert med musik fra deres to kommende ep’er. Sidst, duoen med vokal og trommer som hovedinstrumenter var på besøg, var sidste år i Lille Vega, hvor de slog benene væk under begejstrede koncertgæster, heriblandt Undertoners Christian Klauber, der oplevede »en aften i sansernes vold.« Nu er duoen igen på europæisk tour, denne gang med Schola Cantorum Reykjavík Chamber Choir – det kan næsten kun blive en vild og intens aften.

DR’s Koncerthus er ved at blive et væsentligt koncertsted, ikke kun for symfoniorkestre, men også for hvad de kalder »rytmiske koncerter.« Måneden blev indledt med Jenny Wilson med gospelkor og The Editors i koncertsalen. Den 23. maj er det så Joanna Newsoms tur til at spille i den smukke, dybe sal, som Jenny Wilson kalder »Grand Canyon.« Joanna Newsom har med sit harpespil, smukke stemme og gennemgående eventyrlige univers netop fulgt op på den meget roste Ys fra 2006. Dét er med trippelalbummet Have One on Me, som Undertoners anmelder kalder »et umuligt mesterværk« – og kvitterer med hele seks U’er.

Se mange flere anbefalelsesværdige koncerter over hele landet i Undertoners koncertkalender, der opdateres løbende.

3 kommentarer

 • Og ikke et eneste ord om teori & praksis festivalen…….SUK!!!

 • Opgiver lidt at køre programmerne i sæsoner, og vil fremover bare offentliggøre koncerterne fortløbende ligesom alle andre kloge hoveder.
  Har dog sparet sammen til et mindre slip af navne, så her er hvad Teori & Praksis kan byde på henover foråret/sommeren (der er dog et par tilføjelser på vej):

  06/05
  Captain Your Ship Is Sinking (nl) + Mio (de) + Chapters End

  13/05
  Little Women (us) + Jørgen Teller & The Empty Stairs

  18/05
  T&P Festival: Wolf Eyes (us) + Sexdrome + Johns Lunds

  19/05
  T&P Festival: Aucan (it) + Obstacles + Town Portal

  20/05
  T&P Festival: The Psychic Paramount (us) + Gods & Queens (us) Beautiful Burning World

  21/05
  Moloken (se) + Stephen Lawrie (uk) + Rising

  27/05
  These Monsters (uk) + support TBA

  03/06
  WHOURKR (fr/dk) + support TBA

  11/06
  The Smith Westerns (us) + Anchorless

  15/06
  La Dispute (us) + Le Pre Je Souis Mort (fr) + Forensics

  16/06
  Blessure Grave (us) + Chainsaw Eaters

  06/07
  Moon Duo (us) + White Trash

  28/07
  Encroached (jap) + Love Potion + Criminal Trap

  10/08
  Wild Nothing (us) + No Blood In Bones

  13/08
  Windsor For The Derby (us) + Broken Spindles (us) + Before The Show

  24/09
  Capsule (us) + Furnace (us) + support TBA

  Man kan holde sig opdateret her:
  http://www.myspace.com/teoripraksis
  http://www.facebook.com/group.php?gid=3 … 372&v=wall

  og på http://svingninger.dk

Skriv et svar