Plader

Sylvain Chauveau: Singular Forms (Sometimes Repeated)

Singular Forms (Sometimes Repeated) har Sylvain Chauveau skåret sine arrangementer ned til et uhyre sparsomt niveau. Det er et modigt eksperiment, men det fungerer eminent.

Franske Sylvain Chauveau er et forholdsvist ubeskrevet blad i Danmark. Han er oprindelig fra den sydfranske by Bayonne og har op igennem 90’erne været medlem af en række postrockgrupper i sit hjemland, med hvilke han har udgivet et par anmelderroste albums. I 2000 udgav Chauveau sit debutalbum under eget navn, Le livre noir du capitalisme, der indeholdt melodiske og drømmeagtige kompositioner skabt ved hjælp af en instrumentering bestående af bratsch, cello, klaver, accordion og diverse elektroniske elementer. Siden er der sket meget med Chauveaus musik, og på sit nyeste album, Singular Forms (Sometimes Repeated), der består af syv kompositioner, har den franske komponist skåret sine arrangementer ned til et uhyre sparsomt niveau. Væk er alle overflødige ornamenter, og tilbage står et nøgent udtryk indeholdende musikkens grundelementer: en melodilinje, en vokallinje og en basgang. Det er et modigt eksperiment, men det fungerer eminent.

Grunden hertil er i høj grad, at Sylvain Chauveau, modsat mange af sine komponistkolleger, har den ene fod solidt plantet i et traditionelt rockfirmament. Det giver musikken et udpræget melodisk og til dels rytmisk præg, som meget moderne kompositionsmusik savner. Albummets første komposition, ”From Stone to Cloud”, er et glimrende eksempel på denne vellykkede fusion mellem avantgardetendenser og rockmelodik. Kompositionen indledes med en række brudte klaverlinjer, der på én og samme tid formår at være både ultraminimalistiske og stemningsfulde. Herefter introduceres et baggrundstema bestående af elektroniske glitchelementer, hvorefter Chauveaus bløde, David Sylvian-agtige vokal intonerer en række sætninger, der mest af alt minder om en art cut’n’paste-lyrik. Således fortsætter albummets resterende seks kompositioner, hvor specielt det syv et halvt minut lange “A Cloud of Dust” markerer et kompositorisk højdepunkt i kraft af sin elegante, styrketiltagende vekselvirkning mellem klaver, elektronik og Chauveaus vokal.

Singular Forms (Sometimes Repeated) er med sin korte spilletid på 32 minutter et studie i sparsom, men ikke desto mindre melodiøs og effektiv musik. I løbet af albummets syv kompositioner præsenterer Sylvain Chauveau sig som en begavet komponist, der ved at inkorporere elementer fra rockmusikken til fulde formår at løsrive kompositionsmusikken fra dens ofte rigide genrekonventioner.

Med Singular Forms (Sometimes Repeated) har Sylvain Chauveau skabt en lille, godt gemt juvel, hvis nærmest opklippede udtryk kombineret med små, spidsfindige melodielementer sætter nye – og uhyre høje – standarder for al fremtidig kompositionsmusik.

★★★★★☆

Skriv et svar