Plader

The Fall: Your Future Our Clutter

Skrevet af Lasse Dahl Langbak

Grum, groovy og humoristisk. Disse tre karakteristika opsummerer The Falls 28. studiealbum, der sætter en fed streg under, at Mark E. Smith stadig er vedkommende som både musiker og tekstforfatter.

»The main concern [is] to avoid the much-ripped off already ‘Imperial’. Our next record will be something that scum like that choke on.«

Ovenstående citat stammer fra en pressemeddelelse, Mark E. Smith udsendte for et års tid siden om bl.a. den kommende The Fall-plade, som nu er udkommet med titlen Your Future Our Clutter. Med lige dele humor og provokation griller han populærmusikkens manglende egenart og originalitet og får samtidig atter positioneret The Fall som et unikt band, der giver fanden i konventioner og tendenser. Præcis hvilke bands, der ifølge Smith har kopieret den forrige The Fall-plade, Imperial Wax Solvent, er uvist, men det er i den grad lykkedes ham at lave en plade, som nogle godt vil kunne få galt i halsen.

Musikalsk er Your Future Our Clutter en kompromisløst kværnende rockplade, hvor repeterende guitarriff, tempofyldte trommeslag og gyngende basgange gør numre som det åbnende trekløver, ”O.F.Y.C. Showcase”, ”Bury pts. 1+3” og ”Mexico Wax Solvent”, krasbørstigt frastødende i deres grumhed, men samtidig også forbandet fængende. Og ikke mindst underholdende. For midt i det gyngende groove fabulerer Smith rablende på sin velkendte og kraftfuldt appellerende halvt syngende, halvt snakkende facon. Fra bidske statements (»I’m from Bury«) til vildt surrealistiske udgydelser, der er lige dele politisk kommenterende og humoristisk nonsens: »X is the third consonant / they love the government in Mexico / where are Britains lowest prices« (”Mexico Wax Solvent”).

Smiths beklagende tekster gør Your Future Our Clutter til en morsom plade, men der ligger samtidig et mere alvorstungt emne og rumsterer på pladen. Sygdomme, hospitaler og læger nævnes flere gange, uden tvivl med henvisning til Smiths eget sygdomsforløb. »When do I quit? When do I quit? / I need to know / I can’t leave this bench alone,« lyder det i “Chino”, mens Smith i afrunderen “Weather Report 2” selvransagende synger: »You gave me the best years of my life«.

Man må håbe, at Smith ikke vil gøre alvor af at sige farvel, men ufortrødent vil fortsætte sit The Fall-projekt. Your Future Our Clutter viser i hvert fald, at han ikke har mistet gløden. Det obligatoriske covernummer, Wanda Jacksons ”The Funnel”, bliver leveret med et charmerende overskud; et kort Daft Punk-sample (fra “Harder, Better, Faster, Stronger”) er en virkningsfuld, men sær detalje blandt western-guitarakkorder i den pågående “Cowboy George”, og den kaotisk fremturende “Y. F. O. C./Slippy Floor” er intet mindre end uimodståelig.

»You don’t deserve rock’n’roll,« lyder de sidste ord på Your Future Our Clutter. Uanset om vi fortjener det eller ej, er The Fall stadig et godt valg, hvis man vil have sin rockmusik grum, groovy og humoristisk.

★★★★½☆

Skriv et svar