Plader

Fol Chen: Part II: The New December

Fol Chen skuffede fælt med deres første plades eklektiske electro og irriterende synthtemaer. Nu er efterfølgeren kommet, men der er ikke meget nyt under solen.

Sidste sommer anmeldte Undertoner debutudspillet John Shade, Your Fortune’s Made fra amerikanske Fol Chen. En anmeldelse, der resulterede i en mildest talt uimponeret konklusion.

Vi kan lige så godt få det overstået med det samme: Mange af de kritikpunkter, der plagede Fol Chens første udspil, går igen på deres anden plade. Eftersom min kollega så glimrende får fremlagt svaghederne ved musikken på Fol Chens første plade, vil jeg anbefale at læse den, og i stedet vil jeg her fokusere på de punkter, jeg lagde specielt mærke til ved The New December.

Positiv fremgang er heldigvis at spore, så lad os starte med dem, så det hele ikke bliver et langt surt opstød.
Der er blevet skruet ned for de voldsomt irriterende synthtemaer. Dermed ikke sagt at de ikke er at finde, træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen. Jeg kan også sige det på en anden måde: Den første udgivelse blev kritiseret for ikke at indeholde et eneste godt nummer. Dette er ikke tilfældet med efterfølgeren. Det ærgerlige er så bare, at pladens bedste nummer også er pladens første.

“The Holograms” er et aggressivt dynamisk spil mellem trommer, electrostøj og et markeret klaverriff. Noget megahit er det ikke, men det fænger – uden at være genkendeligt. Og afslutningsnummeret, “The New December”, opnår med sin slideguitar og henslængte, næsten hviskende sang næsten at blive en behagelig oplevelse.

Men derefter falder Fol Chen stort set tilbage i samme rille som på debuten. Problemet med musikken er, at bandet ofte forsøger at favne bredt i deres valg af kompositioner uden at have en rød tråd. Enten bliver lydbilledet alt for udstrakt og uoverskueligt, eller også er det afpillet og simpelt. Og i begge tilfælde virker musikken usammenhængende og ofte irriterende, specielt når synthtemaerne kommer på bordet og endnu en gang resulterer i »uligevægt og klodsethed,« som Andreas K. Rasmussen skrev i sin anmeldelse af John Shade, Your Fortune’s Made.

Andet udspil ér bedre end den første, men det ændrer ikke på, at den fremstår som en burger lavet hos en bager – bollen er glimrende, men forvent ikke kulinarisk ekspertise, når det gælder indmaden. Jeg ser ingen grund til at gentage de oprindelige kritikpunkter, og eftersom Fol Chen selv kalder pladen Part 2, er en grad af fortsættelse også forventelig. På trods af en positiv udvikling vil det dog stadig kræve en fem-seks udgivelser mere, før vi når op på et niveau, der er værd at tale om.

★½☆☆☆☆

Om skribenten

Mads Simon Hestbech

 
Biografi:
Historien om musikken og mig starter som så mange andres med en far og en pladesamling. Den pladesamling indeholder bl.a. The Wall, A Whiter Shade of Pale, A Night at the Opera... listen fortsætter. Derudover blev jeg som seks-årig sat ned foran en klaverlærer, da jeg havde en tendens til at tæve på tangenterne i dagligstuens ældre model af slagsen, altså klaver, ikke lærer. Hvis jeg absolut skulle banke hæmningsløst på de hvide og sorte tangenter, kunne jeg lige så godt lære at gøre det ordentligt. Efter seks år med polske lærerinder og en søster, der bag lukkede døre hørte alt fra grungerock til 90'er-pop, besluttede jeg mig for at sparke klaverstolen væk og udskifte den med en six string, færre nodepapirer og flere armbevægelser. Interessen udviklede sig så senere over til den firestrengende, og jeg forsøger nu at vedligeholde min passion for begge instrumenter. Da jeg så samtidigt elsker at skrive, kulminerede det i en ansøgning til Undertoner.dk, der har givet mig mulighed for at videreformidle mine tanker om musik.
Ud over det læser jeg journalistisk på Danmarks Journalisthøjskole, hvor min praktiktid afsones på DRs kulturredaktion, hvor jeg bl.a. har lavet Smagsdommerne, "Musik i Virkeligheden" og Kulturnyt.
 
Fem favoritalbum:
Pink Floyd: Dark Side of the Moon
The Crooked Spoke: The One You Left Behind
The Decemberists: Crane Wife
Electric Light Orchestra: A New World Record
Tool: Lateralus

Skriv et svar