Koncerter

Roskilde ’10: Kråkesølv, 28.06.10, Pavilion Junior

Skrevet af Camilla Grausen

Kråkesølvs eneste sommerkoncert udenfor hjemlandet Norge blev alligevel en meget norsk affære, som ikke var inkluderende. Dog gav deres norsksprogede indierock lyst til mere.

Kråkesølv i en stor, nordnorsk vandpyt. Foto: Sanna Blix

De må være meget unge, drengene i norske Kråkesølv. På Pavilion Junior-scenen mandag aften lignede de i hvert fald fire generte efterskoleelever. Men den store flok af begejstrede nordmænd foran scenen sang med på knægtenes melodier fra første færd og gjorde det tydeligt, at de i Norge ikke er ukendte musikskoleelever, men derimod kommende rockstjerner.

I hjemlandet har Kråkesølv nemlig slået igennem. Siden udgivelsen af debutalbummet Trådnøsting i slutningen af 2009 har de vundet norske Grammy’er, fået roser fra anmelderne og deres album er udråbt til at være den bedste norske debut i et årti. Der er altså noget i gære i Bodø i Nordnorge.

Bandets lyd er mere optimistisk end Roskilde-programmet varslede; vemod, skuffet livsfølelse og deslige var altså langt fra den følelse, nordmændenes indierock indgød — uanset indholdet af de norske tekster, der blev sunget på skift af de to guitarister og bassisten. Lidt melankoli var da tilstede, men tonen var alligevel mere positiv i melodierne, der ofte gled over i larmende postrock-passager.

Det kan desuden godt være, at landet, vi her befinder os i, hedder Indierock og det officielle sprog er engelsk, men det er altid godt at høre, at nationen alligevel har andre beboere med andre tungemål. Hos Kråkesølv er det forfriskende at høre seriøs indierock på klingende norsk med rullende r’er.

Denne dag på Roskilde blev det norske dog alligevel en væsentlig del af den barriere, der var mellem band og publikum. De fire unge musikere talte kun norsk og havde svært ved at komme ud til den del af publikum, der stod bag den store flok af indviede nordmænd. Bandets ellers vellydende numre som f.eks. “Privat regn” fænger ikke hurtigt nok live, så det var lidt svært at følge med. På trods af, at jeg følte mig ekstremt unorsk foran Kråkesølv og deres tilhængere og ikke fik en specielt god koncertoplevelse ud af det, har mødet med “efterskoleeleverne” og deres musik dog givet mig lyst til at investere i deres album og stifte yderligere bekendtskab med bandet. Det er jo trods alt heller ikke tosset at få publikum til dét, når man er ukendt udenfor hjemlandet og vil frem i verden.

★★★☆☆☆

Skriv et svar