Plader

Chapter: Three (A Collection of Monsters)

Skrevet af Nina Kock

Chapter har med Three forsøgt at lave et helstøbt, melankolsk folkrock-album, der tager fat på livets mere alvorlige sider. Resultatet er et selvhøjtideligt og til tider næsten irriterende dybfølt album, der føles kunstigt og uvedkommende.

Det første nummer på Three, ”Tomcat”, er faktisk meget godt. Jeg tror godt, jeg kan lide det. Men måske er det mest, fordi det skiller sig ud fra de øvrige numre på albummet? Jeg tror det. Jeg synes ikke om teksten. Men der er en Local Natives-agtig, trommende uptempo-sekvens i midten af nummeret, som passer godt ind og gør det mere interessant end de øvrige 11 numre, der kører mere eller mindre i samme rille. Måske er dette ikke verdens mest nysgerrige anmeldelse; ingen afsøgende, fintfølende introduktion skrevet med et åbent sind. Jeg kan lige så godt sige det med det samme: Three er ikke noget for mig.

Chapters lyd og Alexander J. S. Crakers vokal lægger sig mange steder på albummet op ad Bonnie ‘Prince’ Billys, men helt uden samme substans og liv. Og uden samme ydmyghed, hvis man kan bruge det ord. Genren på Three kan nok bedst betegnes som melankolsk, stille rock med et tydeligt folk-islæt. Derfor forventer jeg på ingen måde samme ydmyghed og uhøjtidelighed, som man ofte finder i folk-musikken, for Three er ikke kun folk. Men den har åbenlyst folk-lyden som en af sine hovedbestanddele, og derfor kan jeg ikke lade være med at sammenligne albummet med denne genre – og selvfølgelig denne genre, når den fungerer bedst.

Jeg synes ganske enkelt, at Three er et ualmindeligt selvhøjtideligt album uden folk-musikkens smukke uhøjtidelighed og fine, komplekse enkelhed. Three vil utrolig gerne være interessant.  Måske er jeg bare ufølsom. Men Three rører altså ikke noget særligt i mig.

Melankolien gennemsyrer hele albummet. Temaet er især erindringen, tilbageblikket – at se tingene i bagklogskabens tungsindige lys. Fortiden, som er tabt og ikke kan ændres. Og nutiden som en smertefuld konsekvens. Jeg har bestemt ikke noget imod melankoli, vemod og smukke sange. Men her flyder det altså over. Ofte i en nærmest teatralsk stemning og med en dybsindighed og inderlighed, der føles forstillet. Det er ikke den naturlige inderlighed, der flyder gennem eksempelvis folk-musikken som en fin understrøm af vemod og sødme. Nej – hos Chapter er det en brusende flod. Og det gør bestemt ikke noget, at tingene bruser og bølger over. Så længe det føles naturligt og ærligt. Jeg kan ikke helt sætte fingeren på, hvorfor det ikke føles ’ærligt’ på Three. Måske fordi det er ’for ærligt’? Og derfor føles selvhøjtideligt?

’At have noget på hjerte’, ’at give folk noget at tænke over’, ’at være hudløst ærlig’. Alt sammen fine egenskaber. Hvis det er den naturlige effekt – noget, der får sit eget liv, noget, der ikke er planlagt. Men på Three føles det, som om det er de tre øverste punkter på Chapters album.

★★☆☆☆☆

Om skribenten

Nina Kock

 

Biografi:
I mit første musikminde sidder jeg foran mine forældres højttalere med mikrofonen fra min My First Sony-båndoptager i hånden og leger radiovært. Dengang handlede alt om mig og min båndoptager og mit kassettebånd med Krumme. Senere fik jeg en cd med Shubidua, og den var jeg tilfreds med et par år frem. Efter en begyndende teenagetid med Absolute Music og høj popmusik fik jeg endelig øjnene op for noget ordentligt. Det bedste, jeg vidste, var at låne en masse cd'er på biblioteket eller bruge alt for mange penge i en pladeforretning og stene musik en hel eftermiddag. Nu køber jeg ikke særlig mange cd'er mere, men jeg elsker stadig musik.

 

Årets albums 2009

 

Danske

1. Oh No Ono: Eggs
2. Giana Factory : Bloody Game
3. Kim LAS: Boxen/Morskaben EP
4. Emil de Waal + Spejderrobot: s.t.
5. Er De Sjældne: Lyserød Lyseblå Beige
6. The Raveonettes : In and Out of Control
7. Turboweekend: Ghost of a Chance
8. Mew: No More Stories...
9. Balstyrko: Jagten Paa Noget
10. Medina: Velkommen til Medina

 

Udenlandske

1. Animal Collective: Merriweather Post Pavilion
2. The xx: xx
3. Grizzly Bear: Veckatimest
4. Atlas Sound: Logos
5. Bat for Lashes: Two Suns
6. Peter Doherty: Grace/Wastelands
7. The Dirty Projectors: Bitte Orca
8. The Flaming Lips: Embryonic
9. Bear In Heaven: Beast Rest Forth Mouth
10. jj: jj no 2
11. Rio En Medio: Frontier
12. Real Estate: Real Estate
13. Tame Impala: Sundown Syndrome EP
14. Jenny Wilson: Hardships!
15. Cortney Tidwell: Boys
16. Here We Go Magic: s.t.
17. Fuck Buttons: Tarot Sport
18. La Roux: s.t.
19. School of Seven Bells : Iamundernodisguise (single)
20. YACHT: See Mystery Lights

 

Hører i øjeblikket:
The xx: xx

The Flaming Lips: Embryonic

Peter Doherty: Grace/Wastelands

The Welcome Wagon: Welcome to the Welcome Wagon


Fem favoritalbums:
My Bloody Valentine: Loveless
Savage Rose: Dødens Triumf
Bob Dylan: Blood on the Tracks
PJ Harvey: To Bring You My Love
Joy Division: Unknown Pleasures

Skriv et svar