Plader

Philip Selway: Familial

Der findes nyskabende og skelsættende udgivelser, og der findes også anonyme og middelmådige. Philip Selway kan nu bryste sig af at være en del af begge lejre.

Ja. Philip Selway er trommeslager i Radiohead. Nu er det sagt, og så glemmer vi det igen, for det har ingen relevans for Familial. Ikke ud over at man kan mistænke Selway for at have brug for et afbræk fra bandets eksperimenterende, svævende og til tider psykedeliske univers.
Og så glemmer vi Radiohead, for Selways soloalbum er noget helt, helt andet.

‘Følsom’ er et dårligt ord, for det kan betyde en milliard ting, men ikke desto mindre er der nok mange, der vil beskrive pladen sådan. ‘Afslappet’ er et bedre ord. ‘Behagelig’ kan også bruges, måske endda for behagelig. En akustisk guitar er det bærende musiske element sammen med Selways stemme – en stemme, han bestemt kan være bekendt. To elementer, der komplementerer hinanden glimrende i kraft af den bløde, afslappede stemning, der males.

Numrene ligner hinanden – meget. De gange hvor jeg har sat pladen på til en gennemlytning, er der sket det klassiske – jeg lægger slet ikke mærke til, at numrene skifter (medmindre jeg aktivt lytter efter det). Altså skal man ikke forvente de store stilskift undervejs. Hvis du hører første nummer fra pladen og kan lide det, vil du også kunne lide resten af pladen. Hvis du ikke finder det synderligt interessant, skal du ikke regne med, at der kommer de store afvigelser senere.

Af interessante numre kan “The Ties That Bind Us” nævnes – et nummer, hvis kontrabasintro og bluesinspirerede dobrosound (dog uden at være en reel dobro) leder tankerne hen på golde sletter og øde westernbyer. Et smukt stemningsnummer.

“Beyond Reason” er også et af de mere interessante numre, der har en mere insisterende lyd over sig. Nummeret vil fremad og er ikke helt så tilbagelænet som resten af pladen. Dette skal dog ses i lyset af resten af pladen, for ser man nummeret som en enkelt enhed, er det stadig ganske afslappende.

Alt i alt en rolig udgivelse, der vil fungere glimrende som baggrundsmusik og afslapningsmusik. Men bestemt ikke en plade, der lægger i ovnen til en stor solokarriere for Selway.

★★★☆☆☆

Skriv et svar