Plader

U.S. Christmas: Run Thick in the Night

Skrevet af Jesper G. Kaufholz

Med lidt hjælp fra alle vennerne kommer det tunge psykedeliske rockband U.S. Christmas godt fra start på deres femte plade, men det stærkt varierede udtryk og den følelsesmæssige dybde er helt deres egen.

Uha, det er en tung sag, der lander her. Selvfølgelig har den femte skive fra U.S. Christmas et kvalitetsstempel på ryggen, garanteret af ingen ringere end Neurot Recordings, som bekendt er Neurosis’ eget label. Produceret af Sanford Parker fra det mægtige Minsk. Og med et cover, der leder tankerne hen på Baroness og Earths seneste plader, så har U.S. Christmas vist fået et klap med fra skulderen fra den samlede amerikanske stoner-doom-mafia, helt til mindste detalje. 

Lad det med det samme være klart, at U.S. Christmas skuffer ikke. Fra første skæring til sidste guitarklang, står den på tung, psykedelisk rock. De har levet en lidt stille tilværelse på det sydlige USA’s barer og klubber, og det kan høres. Det ville være synd at kalde dem kopister, men lyden er meget lig Earths fænomenale The Bees Made Honey in the Lion’s Skull, som Undertoner overså i 2008. Det er et dystert, hylende desperat univers, der stolt vedkender sin musikalske arv. På mange måder meget amerikansk, denne sælsomme blanding af tonser-tung metal, længselsfuld folk og beskidt blues. Men det er heller ikke hele sandheden, for en del af pladens kæmpe force er, at bandet igennem de 13 numre forstår at trække på alt, der er sket siden musikken blev elektrisk forstærket. Og længere tilbage. Og på deres helt egen måde, hvilket gør sammenligningen med Earth unfair.

U.S. Christmas lægger nemlig mere vægt på et metallisk-dronende udtryk, end Earth måske gjorde på den plade. Hvor Earth var kontrollerede og kølige, lader U.S. Christmas musikken flyde og flyve. Det er de samme meditative udtryk, men med sydstatsrocken som baggrund. Det er vel nok det, der gør forskellen: de to bands forskellige fundamenter. U.S. Christmas har måske mere til fælles med grupper som Kylesa, Baroness (igen-igen) og selvfølgelig deres nye labelbosser, Neurosis, end netop det udsvævende dronen, der udgør Earths udgangspunkt. Udtrykket bruger tung, psykedelisk rock som sit anker, for derfra at svæve ud i horisonten efter det næste riff. Med en besætning, der inkluderer synths, violin, guitar, bas og meget mere lir, er der plads til stor variation i udtrykket.

Og med fire plader bag sig er U.S. Christmas bestemt ikke vårharer. Bandet har kæmpet for sin tunge sydstats-ørkenpsychrock i mange år. Sekstetten har været derude på barerne, til husfester og i det hele taget nok tilbragt mere tid i en mini-van, end man ville ønske for sin værste fjende. Så på trods af, eller fordi, Run Thick in the Night har så mange venner i ryggen, er den helt sin egen – ikke tung som Minsk, ikke udstrakt som Neurosis eller psychrocket som Baroness. Næ, U.S. Christmas har sine helt egne idéer at kaste rundt med.

Det er svært at fremhæve nogle numre frem for andre, så det vil jeg undlade her. Det første episke kvarter, “In the Night”, er dog en fin introduktion til pladens øvrige udtryk, nærmest en overture. Derefter sparker bandet tempoet op og tager os igennem instrumentale jams, blodige ballader og snerrende, dronende, drønende rock.

Det er ikke småting, og selvom det er en fornøjelse at rocke ud til Run Thick in the Night, er det også en svær plade. På én gang maner den til både fuld styrke på anlægget og til stille indadvendt meditation iført et par gode høretelefoner. Og det er måske også dét, der gør pladen bemærkelsesværdig. Med så stor lyd og så stor variation er der hele tiden detaljer, der lurer i baggrunden; finesser i lydbilledet, som kun lader sig lokke ud med tålmodighed.

Run Thick in the Night er ikke svær at anbefale, for der er meget musik for pengene, og uden at læsset vælter på noget tidspunkt. Det er en følsom, på mange måder trist, desperat plade, men med skønhed som af en anden verden. Swan Fungus har en mp3 liggende til download, hvis alle disse overstrømmende ord ikke er nok til at overbevise de skeptiske.

★★★★★☆

Skriv et svar