Plader

Heavy Winged: Sunspotted

Skrevet af Esben Rasmussen

Sunspotted er et fremragende album fra den amerikanske trio Heavy Winged. Bandets fortid som doommetallere lader sig ikke fornægte, men pladen varierer let mellem tempofyldt freerock og knugende drone.

Det er ikke svært at gå galt i byen, når man genremæssigt befinder sig et sted mellem atmosfærisk drone og improviseret noiserock. Med for lidt fokus bliver det let selvoptaget; med for meget bliver det kedeligt.

Heavy Winged begår ingen af disse fejl. Deres seneste udspil, Sunspotted, er absolut glimrende og når med sine kun to skæringer at dække et bredt spektrum af noiserockens afskygninger. “Breathe Life” starter med fem minutters højoktan freerock, hvorefter skurrende støjflader mere og mere overtager lydbilledet og til slut ender i ren drone.

Det giver måske ikke specielt meget mening at give sig til at beskrive musik, der er så flygtig og umiddelbar, men vi befinder os et sted mellem Lightning Bolt og Yellow Swans, og det fungerer rigtig godt. Deruodver kan man også sagtens fornemme bandets rødder i doommetallen, og andet nummer, “Vapor Trails”, er en lang opvisning i dissonante progressioner, feed og sludge-trommespil, før nummeret hen mod slutningen antager mere ambiente, postrockede kvaliteter.
De langstrakte jams bliver dog aldrig forcerede; i stedet formår de at udvikle sig organisk fra det voldsomme til det næsten rørende og til tider tilbage igen. Det er i høj grad to kompositioner, der glider frem og tilbage (så at sige) – fra det skærende forvrængede til det udflydende og næsten højstemte.

Produktionen er ligeledes god, fordi den – uden på nogen måde at kræve særligt meget opmærksomhed – lader de mange feedede guitarspor leve deres eget liv og samtidig bibeholder nok luft i mikset, til at de mere sparsomt instrumenterede passager også giver mening.

De tre amerikanere lægger sig på mange måder i forlængelse af en nordøst-amerikansk avantgardetradition, der trækker lige så meget på La Monte Young som på Glenn Branca, og man kunne sagtens se bandet på selskabet No Quarter Records, der har stået for nogle enormt gode udspil gennem de seneste par år. Sunspotted bliver bedre for hvert lyt, så hellere end at forsøge mig med mere eller mindre passende adjektiver om altererede akkorder sendt gennem et dusin distortionpedaler vil jeg i stedet på det kraftigste anbefale at investere i en af de bedste udgivelser, undertegnede har haft i hænderne i år.

★★★★★☆

Skriv et svar