Plader

End of Your Garden: s.t.

Skrevet af Jesper G. Kaufholz

End of Your Gardens maskinelle punk fra begyndelsen af 80’erne er for første gang samlet på en enkelt disc: kompromisløst, kantet og underligt dragende.

Det er noget af en musikhistorisk rejse, som det danske start-80’er-band End of Your Garden inviterer på.

De i alt otte numre dækker over bandets udgivelser i dets to-årige levetid plus to livenumre, så nutidens publikum kan genopleve starten af den danske postpunk i al dens maskinelle vælde.

Den første orgeltone rammer som en issyl øregangene, og en filende violin lægger sig øverst i lyden, så den snitter som barberblade, båret frem af trommemaskiner og monoton vokal. Og det var bare den første ‘sang’, “Celebration”.

End of Your Garden gør en dyd af at være beskidte, kantede og forkerte på næsten alle tænkelige parametre. Vokalen er ensformig og falsk, trommemaskinen knasende, og orglet lyder som noget fra en legetøjsbutik.

Men der er nerve og sjæl: en tro på, at går den, så går den. Som så mange andre af deres samtidige – ingen nævnt, ingen glemt – tager End of Your Garden punkens rå energi, men kobler den til et hektisk lydbillede, hvor guitaren ikke er det bærende element, men snarere bare en eftertanke.

Den halve time virker alt for kort – og dette til trods for, at det er bandets samlede oeuvre plus lidt mere. Det er ikke for sarte ører. Men kvaliteten er i top, og hvis man som undertegnede elsker de tidligere 80’eres soniske eksperimenter, skulle End of Your Garden glide fint ind på hylden ved siden af No New York.

★★★★☆☆

Skriv et svar