Plader

V/A: Minute Papillon

Skrevet af Mikkel Arre

Det engelsk-danske selskab Second Language giver 60 kunstnere præcis ét minut hver på opsamlingen Minute Papillon, der er særdeles flot og gennemført i sit ydre – men desværre ikke holder helt så højt niveau rent musikalsk.

For nylig brokkede jeg mig her på sitet over, at compilation-plader sjældent er særlig gode. I den forbindelse burde jeg have nævnt 2010-udgivelsen Music & Migration som en værdig undtagelse. Med eksklusive numre fra navne som Hauschka, Vashti Bunyan, Xela og Richard Skelton var listen over medvirkende imponerende – og indholdet levede forbløffende godt op til forventningerne.

Bag Music & Migration stod det engelsk-danske pladeselskab Second Language, der gennem efterhånden halvandet år har udsendt en halv snes albums. Ud over i høj grad at basere sig på en abonnementsordning frem for løssalg af de enkelte udgivelser skiller Second Language sig ud ved spektakulære indpakninger, der understøtter oplevelsen af at få mere end bare et album. Dollboy-pladen Ghost Stations indeholdt f.eks. kort over Berlins og Londons undergrundsbaner samt togbilletter, mens der fulgte et lille stykke legetøj med Klimas Serenades & Serinettes.

Second Languages første 2011-udgivelse er opsamlingen Minute Papillon. Den fine æske, der rummer cd’en, indeholder et lille forstørrelsesglas, der ikke kun kan bruges til at studere diminutive sommerfugle, men også til at læse tracklisten. Her er punktstørrelsen sat langt ned, og det har været nødvendigt. Minute Papillon byder nemlig på ikke mindre end 60 numre, hver især af eksakt ét minuts varighed.

På ny er flokken af deltagere rig på spændende folk-, ambient-, drone- og electronica-navne såsom ISAN, Xela, The Boats, d_rradio samt danske Martin Hall og Opiate. Desværre kan Minute Papillon ikke helt leve op til hverken indpakningen eller de forventninger, tracklisten ellers kan give.

Det giver ganske god mening, at ’60 sekunder til 60 kunstnere’-konceptet har virket besnærende for de tre mænd bag selskabet. Et minut er bare ikke særlig lang tid, og selvom kunstnerne tydeligvis har bestræbt sig på at lave færdige, afrundede numre, undgår opsamlingen ikke at blive mere flimrende, end hvad godt er.

Mens Pete Astors lavmælte singer/songwriter-brudstykke ”Buddha Said” (med den meget passende linje »the mistake we make is when we think we have time«) og Hannah Peels næsten overdådige strygerpop passer godt til det afsnubbede format, har langt de fleste af de ambient- og drone-funderede bidrag vanskelige vilkår. Til eksempel vækker de ambiente field recordings fra den ganske oversete dansker Jannick Schou og M. Ostermeiers skrabede klaverambient bestemt interesse, men qua den underspillethed og langsomme udvikling, der ligger til dette genrefelt, er 60 sekunder ikke nok til at gøre et blivende indtryk – heller ikke efter mange gennemlytninger. Atmosfærisk stemningsskabelse tager ganske enkelt tid, og den ressource er selvsagt begrænset her.

Det mest imponerende ved den musikalske side af Minute Papillon er, at det er lykkedes at få de genremæssigt ganske varierede bidrag til at fungere side om side uden at stritte i alle retninger. Det skyldes desværre måske, at en god del af bidragene er rigeligt undseelige og glider lige lovligt ubemærkede forbi. Det hjælper heller ikke, at en håndfuld af numrene forekommer at være venstrehåndsarbejde. Velanskrevne folk som Opiate og Machinefabriek holder i al fald ikke niveau, og Dirk Markhams leg med baglæns guitarsamples ville allerede have lydt som en folktronicakliché for seks-syv år siden.

Har man lyst til at støtte et engageret og æstetisk forfinet label som Second Language, byder Minute Papillon afgjort på en del gode grunde: Ellis Island Sounds miniature-krautrock, den fornemme overgang mellem Felix Kubins analoge synthtoner og ISAN’s vellykkede forsøg på at dyrke samme old school-klingende synthstil, fine folkvignetter fra Franck Alba og Junkboy samt Dustin O’Hallorans klaverkomposition, der den korte varighed til trods når at antage historiefortællende kvaliteter.
De konceptuelle rammer for Minute Papillon gør det desværre vanskeligt at få helheden til at fungere helt hensigtmæssigt.

★★★½☆☆

Skriv et svar