Plader

This Will Destroy You: Tunnel Blanket

Skrevet af Klaus Thodsen

Fra USA’s bibelbælte leverer This Will Destroy You ugæstfri og indadvendt postrock. Det er et særdeles vellykket bekendtskab.

Man kan kun forestille sig, hvor svært det må være for undergrundsmusikken i Sydstaterne at skabe opmærksomhed omkring sig selv. I en del af verden, hvor folk kæmper lige så hårdt for retten til at bære skydevåden, som de kæmper imod homoseksuelles rettigheder, skal man nok ikke skilte alt for meget med sin egen alternativitet. Om This Will Destroy You ligefrem skilter med det, forekommer da også tvivlsomt. Noget sådant virker til at være for udadvendt for de fire texanere. For det er en helt anden stemning, der her sættes – en mere indadvendt og indelukket stemning. Dybt inde bag selv de mørkeste sindstilstande er nemlig, hvor Tunnel Blanket har slået sine rødder.

Det hele starter med det mere end 12 minutter lange ”Little Smoke”, der på sin vis får en meget afgørende rolle for resten af pladen. Hvis man som lytter skal kæmpe med tålmodigheden for at komme gennem de tolv minutter, så bliver resten en sand prøvelse. Det slæber sig nemlig af sted med dunkle synthesizere de første minutter og bygger sig langsomt op mod noget større. Herfra bryder det støvede og forvrængede univers pludseligt løs og flår med vold og magt lytteren ind i mørket. Guitar og synth brager stort set uden rytmer ud af højtalerne og bliver langsomt mere og mere sammenviklede og forvrængede. Vi har at gøre med shoegazer i sin reneste form, og ”Little Smoke” kan kun siges at være et fantastisk åbningsnummer.

Herfra sættes tempoet en smule ned, men den kraftfulde stemning skrues der langtfra ned for. Lyden fra den støvede synth og de konstante tæsk på bækkenerne synes at fortsætte rytmeløst i en uendelighed. Som lytter bliver man næsten spærret inde i Tunnel Blankets mørke, og man føler, at man står på randen af den tonstunge depression. Der er dog momenter, hvor de støvede, gamle gardiner bliver trukket til side, og lidt lys og håb trænger ind i det kvælende usunde miljø, man er omgivet af.

Mon ikke This Will Destroy You skal gå endnu mere på listefødder blandt bibelfanatikerne i Texas, når deres bud på ‘vejen, sandheden og livet’ kommer i form af nummeret ”Killed the Lord, Left for the New World”. Skønt den dystre stemning fortsat er til stede, er der noget langt mere positivt og klart over den lyd, vi her møder. Melodierne kommer nu i form af en akustisk guitar og i mindre grad fra den dog stadig stærkt repræsenterede synthesizer. ”Killed the Lord, Left for the New World” bliver, uden at man opdager det, til det efterfølgende “Osario”. Tilsammen giver de et smukt og særdeles velplaceret afbræk. Et kort glimt af lys fra oven, inden skyerne igen, tungt og mørkt, samler sig over os.

Går man rundt med bare en lille postrock-fan gemt i sig, så bør man virkelig unde sig selv at prøve kræfter med Tunnel Blanket. Man længes på intet tidspunkt efter noget andet end det, man får, men sidder i langt højere grad med et ønske om mere af det samme. Jeg sidder tilbage med en følelse af, at der simpelthen intet negativt er at sige om Tunnel Blanket. En af de bedste og mest helstøbte postrock-udgivelser, jeg har hørt meget længe.

★★★★★☆

Skriv et svar