Koncerter

Roskilde Festival ’11: Who Knew, 27.06.11, Pavilion Junior

Skrevet af Camilla Grausen

Islandsk rock, der hverken skildrer vulkanøens rå landskaber eller store vidder, var hvad, sekstetten Who Knew bød på mandag. Til gengæld var der fest og melodiøs indierock over hele linjen.

Trods lidt rigeligt med løjer og lejrstemning fik islandske Who Knew deres fængende indierock ud til publikum. Foto: Daníel Guðmundur Harðarson

Det kommer måske som et chok for nogen. Men det er faktisk ikke al islandsk musik, der kommer direkte fra jordens indre. Lige siden Björk, Sigur Rós og Múm har der hersket nogle bestemte ideer om, hvordan islandsk musik lyder. Men som Who Knew selv skriver på deres officielle hjemmeside: »Who Knew isn’t trying to encapsulate the chilling vastness and serenity of their homeland.« Selvom Who Knews debutalbum fra sidste år, Bits and Pieces of a Major Spectacle, blandt andet er indspillet i Sigur Rós’ studie, har bandets musik ikke meget med den velkendte sfæriske og rå vulkanlyd at gøre. Til gengæld spiller den islandske sekstet god, gedigen melodisk rock, der både udfordrer og spreder glæde.

Mandag eftermiddag på Pavilion Junior var det især glæden, der blev fokuseret på. Forsanger Ármann Ingvi Ármannson hoppede rundt, slog med det svedige hår og opfordrede til fest, både på dansk, engelsk – og sikkert også på islandsk. Der var T-shirt-konkurrence, indianerhyl og generel dåseølsskålen fra scenekanten. På en kort koncert var det en smule i overkanten med løjerne, men det overskyggede dog ikke Who Knews numre, der alle var fyldige og melodisk rockende, ofte med Ármannsons vokal i falset.

Koncerten igennem var der rigeligt af iørefaldende hooks, man hurtigt kunne nynne eller skråle med på. Også selvom man ikke kendte sangene lige så godt som de unge islandske fans foran scenen. Nummeret “Tranquility” er et godt eksempel, ligesom “We Do”, der lader til at være det nærmeste, bandet endnu er kommet et hit, også fængede hurtigt. Alt i alt inviterede de seks islændinge heldigvis ikke kun til lejrfest, men også til et indspark af velklingende islandsk rock anno 2011.

★★★★☆☆

Skriv et svar