Plader

13 & God: Own Your Ghost

På deres andet studiealbum præsenterer supergruppen 13 & God endnu en gang en unik hybrid af hiphop, electronica og indiepop. Det er der kommet en plade ud af, som genremæssigt er meget svær at kategorisere.

13 & God må siges at være indbegrebet af et kulturelt og musikalsk sammenstød. Bag det kryptiske navn gemmer sig en konstellation bestående af medlemmer fra det tyske indieband The Notwist og den amerikanske hiphop-gruppe Themselves. 13 & God har indtil videre bl.a. kastet den selvbetitlede debut fra 2005 af sig, som i sin tid blev rost for sin stilmæssige mangfoldighed med elementer fra både hiphop, indierock og electronica. Nu er gruppen så ude med sin anden studieplade, og det kræver ikke mange gennemlyt at konstatere, at der også her er tale om en genremæssigt svært definerbar lytteoplevelse.

Fælles for albummets 11 skæringer er, at de alle bærer præg af en eftertænksom og til tider melankolsk undertone, der tydeligt kommer til udtryk i vekselvirkningen mellem forsanger Markus Acher (The Notwist) og rapperen Doseone (Themselves). Achers afdæmpede stemme står i klar kontrast til Doseones twangede, nasale stemme, og de musikalske arrangementer bevæger sig ligeledes i en konstant blanding af tunge, elektroniske grooves, akustiske guitarer og små sammenklippede lydcollager.

Dette er både kendetegnende for pladen som helhed, men også for de enkelte numre – tag f.eks. ”Armored Scarves”, der indledes med en akustisk guitar og Achers sødmefulde vokal, hvorefter der langsomt tegner sig et beat, og Doseone indtræder i lydbilledet. Jeg får reminiscenser til både Death Cab for Cutie og Massive Attack i ét og samme nummer, hvilket bestemt gør oplevelsen af musikken interessant og uforudsigelig.

Den musikalske uforudsigelighed rammer plet på numre som den tunge ”Death Minor” og den hypnotiserende ”Beat on Us”, hvor særligt førstnævnte skinner igennem ved at kombinere strygere og tromboner med en simpel melodilinje sunget af Acher samt en grumset og råt produceret vokal af Doseone.

Det problematiske er imidlertid, at Own Your Ghost som en samlet oplevelse bliver en temmelig rodet affære, hvor der i længden savnes en mere homogen kobling mellem Achers indadvendte melankoli og Doseones skarpe hiphop-flow. Jeg er ikke i tvivl om, at det tysk-amerikanske projekt har noget på hjerte, og tekstmæssigt kredser albummet da også om substantielle emner vedrørende livet, døden og dét imellem, hvilket bestemt distancerer gruppen fra den bredt appellerende popmusik, som findes på Itunes’ top 10-liste. Af samme grund kan det ærgre mig, at 13 & God ikke lader deres vokalister træde mere i karakter, som tilfældet er på f.eks. førnævnte ”Beat on Us”, hvor nummeret udelukkende bygges op omkring Acher, og fornemmelsen af det lyriske budskab tydeligt mærkes.

Own Your Ghost er ikke rig på hverken traditionelle omkvæd eller fængende hooklines, og den vil med sin blanding af genremæssige elementer utvivlsomt kræve adskillige gennemlytninger, før de mange lag i musikken og teksterne åbenbarer sig. 13 & God må siges at have begået en modig opfølgning på debuten, der ikke lægger låg på sig selv gennem en fasttømret musikalsk retning – desværre også en plade, der ikke helt formår at samle alle de kreative idéer til én helhedsmæssig oplevelse.

★★★☆☆☆

Skriv et svar