Plader

V/A: Music & Migration II

Skrevet af Troels Dankert

En musikalsk demonstration mod den massive ulovlige fuglejagt på Malta. Lad dine tanker flyve væk med det smukke compilation-album Music & Migration II.

Music & Migration II er et compilation-album med et bredt vingefang. Albummet har et gennemgående tema: fugle og deres frihed til at flyve, hvorhen de har lyst, og det er da også denne frihedsfølelse, som numrene frembringer i mig som lytter. Stemningen er gennem pladen konsekvent, hvilket gør den sammenhængende og koncentreret, selvom den rummer bidrag fra 14 forskellige kunstnere. Lydbilledet rummer dog alt fra psychfolk til minimalistisk, klaver eller akustisk guitar med nedtonede elektroniske elementer, men selvom genren ændrer sig fra nummer til nummer, befinder vi os stadig ude i den samme natur med de samme indtryk og stemninger.

Naturen, som vi bevæger os rundt i, er dog ikke kun grønne græsmarker og sommerluft. På Piano Magics dystre ”The Way of the Birds” oplever vi med blafrende fuglelyde i baggrunden et dystopisk billede på, hvad der kommer til at ske med os alle sammen, hvis vi ikke stopper op og gør noget ved situationen. »Well, I’m no ornothologist / I’m no expert on the world / But maybe this is our last chance / We’ll go the way of the birds.« Sådan lyder det noget mørke omkvæd, hvorefter vi til sidst bliver mindet om, hvad ‘the way of the birds’ indebærer: »I live alone / Don’t ask me why / The birds are falling / From the sky.«

Den dystre stemning på især Piano Magics nummer udspringer af årsagen til, at dette compilation-album overhovedet er opstået. Projektet Music & Migration bliver udgivet af selskabet Second Language, som ønsker at skabe bevidsthed omkring den ulovlige jagt på og udryddelse af migrerende fugle. Millioner af fugle migrerer hvert år fra Europa til Afrika – og tilbage igen. På denne gigantiske tur bruger de Malta som pitstop, hvilket i stor stil bliver udnyttet af fuglekrybskytter. Arterne bliver truet, og flere er tæt på at blive helt udryddet. Forhåbentlig kan Music & Migration sætte mere fokus på dette omfattede problem, så fuglene igen kan flyve frit.

Nå, men tilbage til musikken. Music & Migration II er alt i alt en smeltedigel af forskellige måder at udtrykke det samme budskab på. Det dejlige ved dette album er, at det hele formår at gå op i en højere enhed. At dette album så alligevel ikke får en højere karakter, bunder i sangenes individuelle udtryk. På trods af deres ellers ret åbenlyse holdning undgår de ikke at blive tynget af en vis anonymitet. Der mangler den hemmelige ingrediens, der penetrerer sindet og bider sig fast i hukommelsen. Det, der smører tandhjulene på albummet, er den fugtige, tågede stemning og måden, hvorpå sangene får mig til at lukke øjnene, men på et tidspunkt bliver det for meget med de evige klichéer, der bliver sunget om. Fuglene i haven og smuk kvidder fra alle hjørner kan godt udvikle sig til at blive en smule enerverende emner, når de slet ikke varieres.

Music & Migration II besidder en tydelig rød tråd gennem hele albummet, som får mig til at slappe helt af og give mig hen til musikken. På compilation-plader som denne er der en stor risiko for, at et par numre stikker ud og ødelægger helhedsindtrykket, men Music & Migration II er helstøbt fra start til slut. Trods en lige vel påtrængende ensartethed vil jeg gerne anbefale enhver med hang til at drømme sig væk fra den grå hverdag til at sprede sine vinger og lytte med.

★★★★☆☆

Skriv et svar