Plader

El-P: Cancer 4 Cure

Skrevet af Emil Fibiger

Find de store hørebøffer frem, træk gardinerne for, sluk lyset, synk ned i sofaen, og vær klar til at få din noia på. El-P er tilbage.

Den amerikanske rapper og producer El-P er ude med sit første album siden I’ll Sleep When You’re Dead fra 2007. Titlen er Cancer 4 Cure, og det er et album, hvor El Producto endnu en gang laver sit helt eget produkt ud af paranoia, nedtur, drugrap og skizofrene beats.

12 tracks er der blevet plads til på pladen, som bliver skudt i gang med et par hårdtslående sager i form af den overvågningskritiske “Drones Over Bklyn” og pladens første single, “The Full Retard”. Begge produktioner blander elementer af golden era-hiphop med brummende synthesizer og vilde sci-fi-lyde i en stil, der fik mig til at tænke lidt på Beastie Boys. Det er udfordrende at lytte til, men El-P får begge produktioner til at svinge.

Specielt “The Full Retard” får fat i nakkemusklerne med et vokalsample fra El-P’s afdøde ven og kollega Camu Tao, som albummet også er dedikeret til. »So you should pump this shit like they do in the future,« lyder det gentagne gange på tracket, hvor El-P overlegent lægger aggressive rim som: »Fuck your droid noise, void boys ’noid ploy / Oi, Oi, I’ll rugbykick the shit of your groin, boy.«

Tracket viser i øvrigt El-P’s forkærlighed for halvdårlige, amerikanske komedier. “The Full Retard” er nemlig inspireret af en scene i “Tropic Thunder” med Ben Stiller, og senere på pladen fortsætter stilen med rim om “Airplane” og “Top Secret” fra 1980’erne.

El-P har også tendenser hen imod det paranoide i sine tekster. De får frit løb i “The Jig Is Up”, “Sign Here” og “For My Upstairs Neighbor”. Her er El-P ude i historiefortælling med en ikke helt rask mands tanker som synsvinkel. Bedst er “For My Upstairs Neighbors”, der handler om en kvindelig overbo, der måske, måske ikke, bliver slået af sin kæreste. Over et sumpet beat lyder hooket: »If you kill him, I won’t tell.«

Hen imod pladens afslutning viser El-P, at han kan lave musik i det mere afdæmpede og melodiske hjørne. Det klæder både El-P og albummet rigtig godt. “Stay Down” handler om at opgive det håbløse liv og svæve væk på stoffer eller »chemically hang glide«, som El-P omtaler det. På tracket står den canadiske sanger Nick Thorburn (Islands) for et lækkert, melankolsk omkvæd over et udflydende lydbillede. Endnu smukkere bliver det på pladens bedste track, “$4 Vic”. El-P’s spokenword falder ind og ud af tracket, der bliver ved med at udvikle sig og ville passe perfekt som soundtrack til en Michael Mann-film.

Mr. Muthafuckin’ eXquire, Danny Brown og Killer Mike gæster albummet. Sidstnævnte har El-P netop produceret et helt album for, men på Cancer 4 Cure er det dog det nye navn, Mr. Muthafuckin’ eXquire, der stjæler opmærksomheden. På “Oh Hail No” overgår han El-P’s ellers fremragende vers med et hypnotisk flow, der matcher det rungende beat perfekt: »Jesus turned water to wine, I turn liquor to urine / Sex with one whore is deplorable, I need four at a time / Maybe I’m lost in the grind, conscious of all I desire / Forcibly caused to be normal, bonded and tossed in the fire.«

Cancer 4 Cure er bestemt ikke for alle, og det er ikke ligefrem musik, der passer til årstiden. Emnerne er dystre, og de brummende, elektroniske produktioner er så futuristiske, larmende og skiftende, at de for de fleste vil være hårde at lytte til i længere tid af gangen. På den anden side bør albummet aldrig blive kedeligt at smække på, fordi der er så mange lag at dykke ned i.

Man snyder sig selv, hvis man ikke tager sig tid til også at dykke ned i El-P’s tekstunivers. Det er som nævnt spækket med narkoslang, filmreferencer, metaforer og tvetydige historiefortællinger, som udfordrer lytteren til at tænke over, hvad der bliver rappet.

El-P-fans vil elske Cancer 4 Cure. Folk, der har lyst til et skud alternativ og dystert hiphop, vil sætte pris på Cancer 4 Cure. De fleste andre skal nok kaste deres penge efter noget andet.

★★★★★☆

Skriv et svar