Koncerter

Snow Patrol, 17.06.12, NorthSide Festival, Aarhus

Det endte i en intens og energifyldt afslutningsfest, da nordirske Snow Patrol lukkede og slukkede for NorthSide 2012. Og trods lidt bøvl med lyden i begyndelsen, havde det rutinerede band publikum i sin hule hånd.

Hvordan føles det, når flere tusind mennesker i mørket er helt stille på samme tid? Ret intenst, skal jeg hilse at sige. Dén oplevelse fik de mange festivalgæster, der var mødt op for at tage afsked med NorthSide Festival til den sidste koncert med de følsomme fyre i nordirske Snow Patrol. Og hvilken afsked.

Snow Patrol er en rutineret gruppe. Med lige knap 18 års sammenhold, syv album bag sig og et aktivt tour-liv, har bandet efterhånden slået sig fast som et hovednavn i den blødere ende af rockskalaen. De skriver musik, man kan savne til. Musik, man kan græde til. Men også musik, man kan få sommerfugle i maven af. Musik, man kan glæde sig over. Afslutningskoncerten i nattemørket på NorthSide bød på lidt af det hele.

Hører man, som denne anmelder, til gruppen, der synes, at Snow Patrols musik godt kan blive en anelse fløde-med-fløde-på, vil man nok være gået ind til koncerten med en vis skepsis. For mit eget vedkommende blev min skepsis dog gjort til skamme, for det viste sig, at de storladne sange fik mere kant af at blive spillet live – ja, faktisk fungerede de en del bedre end de hårdere, rockede indslag, som hurtigt faldt ind under katagorien kedelig stadionrock. Samtidig egnede de sig fantastisk til en festivalafslutning, hvor en tand for mange fadøl har medført bløde knæ og hjerter hos hovedparten af gæsterne og fælleskabsfølelsen er i top. Aftenlyset var smukt, stemningen god og struberne spændt op til fællessang. Med andre ord: rigtig gode vilkår for en koncert med storslået følerock.

Bandet lagde ud med to meget energiske og rockede versioner af “Hands Open” fra det nyeste album Fallen Empires og “Take Back the City” fra A Hundred Million Suns, begge ret kedeligt og rutinepræget leveret. Herefter afbrød bandet kort koncerten, efter sigende fordi der var noget galt med lyden oppe på scenen. En ret ærgerlig start, men den utroligt sympatiske (og lettere langlemmede) forsanger, Gary Lightbody, reddede sig igennem med sit entertainer-gen og en smuk levering af nummeret “Dark Roman Wine” kun for vokal og keyboard. Bandet var også hurtigt klar igen, og set i bakspejlet fremstod afbrydelsen som en bagatel i forhold til det show, vi fik efterfølgende.

Hit på hit spillede bandet sig igennem koncerten med en imponerende intensitet og energi. Sjældent mærker man store rockbands være så meget på og så taknemmelige over for publikum. Snow Patrol kunne godt tillade sig at være arrogante med deres millioner af fans og shows på kæmpe-festivaller. Men det var de ikke. Og publikum takkede med fuld opbakning – selv på call-response-stykkerne, som ellers normalt ikke er generte danskeres stærke side!

Mest intenst blev det da Gary Lightbody midt i koncerten fik publikum til at tie helt stille, og herefter bygge nummeret “Shut Your Eyes” op fra hvisken til skrål. Det lyder altså lidt fantastisk, når så mange mennesker står i mørket og hvisker sammen, og “Shut Your Eyes” blev klimaks for koncerten med god energi og en flot præsentation fra frontmand Lightbody, der i det hele taget løb med meget af opmærksomheden.

Da vi bagefter fik superhits som “Chasing Cars”, “Run” og “Called Out in the Dark”, havde vi alle overgivet os til fællessang og bølgegang, ja, der blev ligefrem tændt stjernekastere ude i den ene side blandt publikum. Sentimentalt måske, men det virker altså mere smagfuldt, så snart det er live. Snow Patrol forsøgte da også at skabe lidt afveksling med nogle mere rå numre som “Fallen Empires” fra bandets nyeste album af samme navn. Her synes jeg desværre, at det bliver uinteressant og plain, og den lyd og de tekster, der gør Snow Patrol genkendelige og specielle, træder i baggrunden til fordel for en mere krads og rocket tone, som andre bands mestrer langt bedre.

Koncerten sluttede af med en energifyldt og håbefuld “Open Your Eyes”, og den smukke “Lifening” (dedikeret til Lightbodys far) og “Just Say Yes” som ekstranumre. Velspillet og flot leveret med en rosværdig publikumskontakt, der i det hele taget karakteriserede koncerten.

Ros til NorthSide for et fornemt valg af afslutningskoncert. Et så fint lineup har bestemt fortjent en ordentlig afslutning, og det blev det. Os der blev til den bitre ende og hørte Snow Patrol fik os i hvert fald en intens festivaloplevelse, der trods få udsving nok vil stå stærkt i hukommelsen et godt stykke tid fremover.

★★★★★☆

Skriv et svar